Veszélyes mítosz, hogy a munkáltató annyit fizet bérként, amennyit a munkáltatója ér - véli Robert Reich, volt amerikai munkaügyi miniszter.

Az egykori munkaügyi miniszter Salon.com-on megjelent esszéjében kifejti: megalapozatlan az a népszerű meggyőződés, hogy a munkáltató annyira fizeti meg a munkásait, amennyit azok érnek, s minden erőfeszítés, amely a munkáltatót béremelésre próbálja kényszeríteni, munkahelyeket szüntet meg.

Reich felidézi: 50 évvel ezelőtt az Egyesült Államok legnagyobb munkáltatója a General Motors volt, s egy átlagos munkavállalója 35 dollárt keresett óránként. Ma a legnagyobb munkáltató a Walmart, ahol egy átlagos dolgozó óránként 8,8 dollárt keres. Négyszer annyit ért 50 éve a General Motors munkása, mint ma a Walmarté? Egyáltalán nem - adja meg rögtön a választ Reich. A GM munkásai mögött azonban erős szakszervezet állt, míg a Walmart dolgozói maguk tárgyalnak a béreikről - ad a különbségre egy lehetséges magyarázatot a volt miniszter, aki egyébként ismert az Egyesült Államokban a minimálbér emelését támogató nézeteiről is.

Forás: munkajog.hu