Sokan szeretnék tudni, mennyi nyugdíjra számíthatnak aktív éveik után. Az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság (ONYF) a héten mutatta be kalkulátorát, amivel ezt egyszerűen kiszámolhatjuk. Persze van néhány apróság, amire érdemes figyelni - írja a Pénzcentrum.

Az alkalmazás az adott naptári évben várható öregségi nyugdíj összegét a felhasználó birtokában lévő és általa rögzített adatok alapján határozza meg. Ha a rögzített adatok esetleg tévesek, hiányosak, a vonatkozó jogszabályoknak ellentmondóak, vagy például a rögzítéskor elütés történt, a kapott eredmény megtévesztő lehet.

   A nyugdíj-kalkulátor a társadalombiztosítási öregségi nyugdíj (ideértve a nők életkortól függetlenül igénybe vehető kedvezményes öregségi nyugdíját is, "Nők 40") várható összegének meghatározására szolgál azok számára, akik a nyugellátásra jogosító szolgálati (nők esetében jogosultsági) idejükről, valamint az 1988. január 1-jétől kezdődő ún. béridőszak alatt elért nyugdíjjárulék-köteles kereseteikről már rendelkeznek hatósági döntéssel és nem tagjai magánnyugdíj pénztárnak.

   Az ONYF felhívja a figyelmet arra, hogy a kapott eredmény (nyugdíjösszeg) semmilyen hivatkozási alapot nem jelenthet a jövőbeni nyugdíj megállapításával kapcsolatban.

   A kalkulátor IDE KATTINTVA érhető el!

   Ha a kalkulátort olyasvalaki használja, aki eddig még nem kérte a nyugdíjjogosultsághoz figyelembe vehető szolgálati idejének megállapítását, akkor az érintettnek nemcsak a szolgálati idejét kell önállóan kiszámítania, hanem rendelkeznie kell olyan dokumentumokkal, amelyek az 1988. január 1-jétől naptári évenként elért nyugdíjjárulék-köteles kereseti adatait tartalmazza.

   Az ONYF azt javasolja, hogy a kalkulátor használata előtt kérjünk adategyeztetési eljárást, vagy - ha ügyfélkapu regisztrációval nem rendelkezünk - hatósági bizonyítvány kiállítását.

Forrás: Pénzcentrum