Hétfőnként zárva tartják boltjaik egy részét, hogy kompenzálják a munkaerőhiányt - ezt nyilatkozta az RTL Klub Híradónak az ÁFEOSZ-COOP Szövetség elnöke. A legnagyobb magyar üzletlánc sok boltja a 180 ezer forintra emelt garantált bérminimumot sem tudja kigazdálkodni, ezért engedményeket kérnek a kormánytól.

Zs. Szőke Zoltán, a cég vezére elmondta, hogy a kis települések kis üzletei beleroppannak a béremelésbe, ezért kedvezményekről tárgyalnak a kormánnyal. Nem tudják kigazdálkodni a minimumot sem. Azt szeretnék, hogy a kormány segítsen rajtuk.

A cég 30 ezer munkavállalót alkalmaz, még további 3 ezer kellene. Zs. Szőke hangsúlyozta, hogy több boltjuk már csak úgy tud reagálni a munkaerőhiányra, hogy hétfőnként zárva tartanak egyes boltok. Zs Szőke már tavaly arról beszélt, hogy kormányzati segítség nélkül bedőlhetnek egyes boltok.

Nem meglepő, hogy a magyar tulajdonú boltok ilyen helyzetbe kerültek, ugyanis a multinacionális kereskedelmi láncok tőkeerősebbek, hatékonyabbak, és könnyebben reagálnak a munkaerőhiányra. A kisebb boltok ezzel szemben még a legkisebb bér emelését sem tudják kigazdálkodni, miközben a multik 300 ezer forint körüli bruttót is ki tudnak fizetni.

Sejteni lehetett, hogy a tavalyi és az idei jelentős béremelések (minimálbér, garantált bérminimum) nehéz helyzetbe hozzák a hazai cégeket, a következő időszakban pedig nem lenne meglepő, ha még több cégnek okozna komoly problémát a legkisebb bér emelése.

A kötelező béremelések és a munkaerőhiány miatti bérnyomás így épp a hazai tulajdonú kisebb üzleteket és láncokat hozza nehéz helyzetbe, ezzel pedig veszélybe kerül a kormány ki nem mondott célja, a magyar tulajdon erősítése a kiskereskedelemben.

 Forrás: Portfolio