A pedagógustársadalom rettentő módon meg van félemlítve - ezt a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke mondta a Klubrádió Reggeli gyors című műsorában. Galló Istvánné szerint az, aki rövid pórázra van fogva, nem tud demokratikus gondolkodású fiatalokat nevelni.

Félelemben dolgozni

„A pedagógusok szabad véleménynyilvánítását a szakképzési hivatal letiltotta, de én azt gondolom, hogy a pedagógus merje kimondania véleményét. Ezt annak ellenére mondom, hogy Magyarországon egy olyan rendszer épült ki, ami nagyon keményen fogja, és rövid pórázon tartja a pedagógusokat” – ezt a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke mondta a Klubrádiónak adott interjújában.

Galló Istvánné, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke

Galló Istvánné emlékeztetett, hogy a Nemzeti Pedagógus Kar által elfogadott Etikai kódex etikai eljárást helyez kilátásba méltatlan magatartás esetén, ezt pedig akár egy nyilatkozat is kimerítheti.

„A pedagógustársadalom akkor hallgatott, mert rettentő módon meg van félemlítve. De nem lehet örökké félni, nem lehet örökké csak hallgatni” - fogalmazott a szakszervezeti vezető, aki szerint a pedagógusoknak végig kell gondolniuk, hogy milyen mintát adnak a gyerekeknek, ha magukban tartják a véleményüket. 

Galló Istvánné szerint nem rúghatnak ki senkit csak azért, mert elmondja a véleményét, ehelyett attól tartanak a pedagógusok, hogy el fogják lehetetleníteni az életüket. „Nem csak az igazgató, a kollégák is hozhatnak olyan helyzetbe egy tanárt, hogy idegesen, gyomorgörcsben járjon dolgozni, mert nem érzi azt a biztonságot, ami ahhoz szükséges, hogy egyáltalán tanítani tudjon” – fogalmazott.

Demokrácia és az iskola dolga

Galló Istvánné szerint a demokráciát a gyerekeknek otthon és az iskolában kell megtanulniuk, ehhez a tantestület jó vagy rossz mintát is tud mutatni. A gyerek az iskolában tanulja meg, hogy felnőtt korában hogy legyen demokrata, a kérdés az, hogy a mai iskolarendszer ehhez hozzásegíti-e.

„A válasz egyértelműen nem, mert az a pedagógus, aki rövid pórázra van fogva, akit folyamatosan ellenőriznek, akivel bizalmatlan a hatalom, az nem tud demokratikus gondolkodású fiatalokat nevelni” - mondta a PSZ elnöke, aki szerint a magyar közoktatással az a legnagyobb probléma, hogy a pedagógusoktól olyat várnak el, ami nem az iskola dolga. Ő úgy látja, hogy a gyerekek problémáit a családi körülmények, a szegénység, a munkanélküliség, a lyukas szociális háló okozza és mindenki az iskolától várja a megoldást, pedig ezeket más vonalon kellene rendbe tenni, mert az iskola soha nem fogja tudni megoldani a gyerekek egyéni problémáit, ráadásul nem csak a szegény családból érkező gyerekeknek vannak gondjaik.

„A szülők nem tudnak elég időt tölteni a gyerekeikkel, a család elvesztette a funkcióját, már nem neveli a gyereket és az iskolától várja a megoldást” - fogalmazott Galló Istvánná, aki szerint hatalmas probléma van a társadalomban.

Kizsigerelt gyerekek és remélt reformok

A PSZ elnöke is úgy látja, hogy bizonyos feladatokat át kell vállalnia az iskolának, de az ehhez szükséges személyi és tárgyi feltételeket meg kell teremteni, a pedagógusok mellett olyan segítőket, például pszichológusokat, szociális munkásokat kell alkalmazni, akik át tudnák venni azokat a feladatokat, amiket a pedagógusok sokszor eredménytelenül próbálnak ellátni. Galló Istvánné szerint sok változtatásra van szükség ahhoz is, hogy a gyerekek jól érezzék magukat az iskolában.

„A gyerekeinkről van szó, az senki számára nem lehet közömbös, hogy a hat éves gyerek reggel nyolctól négyig ugyan abban a padban ül, vagy hogy a kamaszoknak harmincnyolc órájuk van. Rendszerszerűen zsigereljük ki a gyerekeinket” - fogalmazott majd feltette a kérdést, hogy ez az iskolarendszer, amibe a gyerekeket kényszerítjük, vajon szolgálja-e az egészséges fejlődésüket.

Kinek a dolga?

Galló Istvánné szerint a pedagógusok megítélése nagyon szélsőséges Magyarországon, vagy nagyon szeretik őket, vagy nagyon haragszanak rájuk, és olyan elvárásokat támasztanak feléljük, amiknek nem mindig tudnak megfelelni, erről viszont nem ők tehetnek.

„A közoktatás ügye nem a pedagógusok ügye, hanem elsősorban a társadalom, a szülők ügye, hogy mi lesz a gyerekekkel az iskolában” - mondta a PSZ elnöke, majd felidézte, hogy amikor a szakszervezetek és a civilek akciókat csináltak, azt sokan támogatták, de szerinte ha egy sztrájk sokáig tartana és a szülőknek kellene hetekig vigyázniuk a gyerekekre, már nem biztos, hogy melléjük állnának.

„A magyar táradalom nem ismerte fel, hogy a tiltakozás a gyerekekért szólt és miattuk kellett volna mindenkinek odaállnia. A társadalom még nem érzett rá a szolidaritás fontosságára és nem tudja, hogy milyen hatalmas nagy ereje van” – tette hozzá Galló Istvánné.

Az interjú a január 10-i Reggeli gyorsban hangzott el.

Forrás: Klubrádió