A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete szerint a terrorelhárítás és a rendőrség segítségével kellene intézkedési tervet készíteni az oktatási intézményeknek, ha tényleg ekkora a terrorveszély. Vekerdy Tamás pszichológus pedig úgy véli, hogy pusztán a kormány egyik kampányfogásáról van szó.

Nem a dadusnéni, vagy a történelemszakos tanár feladata felkészülni egy esetleg terrorcselekményre – ezt mondta Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke a honvédelmi intézkedési tervvel kapcsolatban. Vekerdy Tamás pszichológus is megszólalt az ügyben: szerinte a kormány visszaél a gyerekek szorongásaival – tudósított a csütörtöki RTL Híradó.

Vekerdy Tamás, pszichológus

Az óvodák és iskolák vezetői néhány hete találkoztak először a HIT kifejezéssel, vagyis honvédelmi intézkedési tervvel. A több oldalas dokumentumot az Emberi Erőforrások Minisztériuma küldte szét az intézményvezetőknek, hogy felkészítse őket egy esetleges terrorcselekményre. A levél szerint a cél az, hogy pontosan tudják, hogyan lehet kiüríteni az épületet, ha baj van, kiket kell értesíteni vagy éppen milyen veszélyes szerek vannak az épületben.

Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára tavaly év végén azt mondta, hogy a hit egy NATO-kötelezettséggel van összefüggésben, a kormány nemzetközi kötelezettséget teljesít az oktatási intézmények felkészítésével. A Népszava viszont NATO-s forrásokra hivatkozva azt írta, hogy nincs ilyen kötelezettség.

Mendrey László, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke azt mondta: szeretnék, ha visszavonnák a tervet. Ha tényleg ekkora ugyanis a terrorveszély, akkor azt szeretnék, ha a terrorelhárítók, a katasztrófavédelem és a rendőrök segítenének az intézményeknek egy megfelelő tervet kidolgozni.

Vekerdy Tamás pszichológus szerint a honvédelmi intézkedési terv csak egy kampányfogás, és feleslegesen zaklatják azzal a gyerekeket. „Szorongjatok, rettegjetek, én, államapuka, én, vezérapuka megmentelek, megvédlek, megóvlak, stb. Bevett kampányfogás” – fogalmazott.

Megkérdezte az RTL Híradó az Emmit, hogyan reagálnak a tervvel kapcsolatos kritikákra, de a csütörtök esti adásig nem válaszolt a tárca.

Forrás: HVG