A fiatalok foglalkoztatásának javítását célozták meg az Ifjúsági Garancia programmal a Tolna Megyei Kormányhivatalnál – írja a teol.hu.

2015. szeptember 23-án került megrendezésre a Tolna Megyei Kormányhivatal szervezésében az Ifjúsági Garancia Rendszer keretében megvalósuló Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program 5.2.1-14 (GINOP-5.2.1-14-2015-0001) nyitókonferenciája, melyen a program által kínált lehetőségekről, valamint az elért eddigi eredményekről kaptak részletes tájékoztatást a meghívottak.

Magyarország Kormánya kiemelt céljának tekinti a munkanélküli fiatalok számának visszaszorítását. Az Ifjúsági Garancia Rendszer a fiatalkori munkanélküliség csökkentését szolgáló uniós kezdeményezés, melynek bevezetésével hazánk is vállalta, hogy a 25 év alatti fiataloknak a munka, illetve tanulás világába történő be- vagy visszajutását konkrét lehetőség felajánlásával garantálja.

Az Ifjúsági Garancia Rendszer alapvető célja, hogy a fiatalok minél rövidebb időt töltsenek munkanélküliségben, inaktivitásban vagy tanulás nélkül, illetve hogy személyre szabott segítséget kapjanak a munkaerő-piaci helyzetük javításához. A szakképzetlen fiatalok esetében ez elsősorban azzal érhető el, ha visszatérhetnek a tanuláshoz, egy új lehetőséget kapnak a gazdaság igényeihez igazodó szakképesítés megszerzésére. A szakképzetteknél a munkatapasztalat megszerzésére, illetve a versenyszférában történő elhelyezkedés elősegítésére kell helyezni a hangsúlyt.

A célok megvalósítása érdekében a Tolna Megyei Kormányhivatal a 2015-2017. közötti időszakban 1.104.000.000 Ft forrás felhasználását tervezi, melynek segítségével legalább 1.110 fő támogatása valósulhat meg. A projekt jelenlegi szakaszába 2016. június 30-ig léphetnek be a fiatalok. A program célcsoportjába olyan 25 év alatti fiatalok tartoznak, akik nem dolgoznak és nem tanulnak. Országosan egységesen a járási hivatalok foglalkoztatási osztályai bonyolítják a fiatalok programba történő beléptetését.

Az Ifjúsági Garancia Rendszer keretében megvalósuló GINOP-5.2.1-14 program indításakor kiemelt fontosságú a legalább 6 hónapja álláskeresőként nyilvántartott fiatalok bevonása, esetükben cél, hogy 6 hónapon belül történjék meg számukra valamilyen konkrét lehetőség felajánlása a foglalkoztatásra vagy tanulásra. Az egyéni programok személyre szabott humánszolgáltatást, munkaerő-piaci képzést, elhelyezkedéshez nyújtott bértámogatást, valamint a tanulást vagy a foglalkoztatást segítő egyéb kiegészítő támogatásokat kínálnak.

A munkaadók a foglalkoztatás bővítését szolgáló bértámogatásra és bérköltség-támogatási konstrukciókra pályázhatnak, amelyhez a kérelmeket a foglalkoztatást megelőzően kell benyújtani a járási hivatalok foglalkoztatási osztályaihoz.

A program forrását – csakúgy, mint az Ifjúsági Garancia Rendszer forrását is - az Európai Szociális Alap, az Ifjúsági Foglalkoztatási Kezdeményezés, valamint a nemzeti források biztosítják.

Forrás: teol.hu