Nem kaphat táppénzt és hitelt, és a nyugdíja is veszélybe kerülhet annak, akit nem jelent be a munkáltatója. Az adóhatóság az elmúlt években négymilliárd forint bírságot szabott ki. Leggyakrabban a szezonális munkáknál, vendéglátóhelyeken és az építőiparban találnak problémákat. Azoknak a munkáltatóknak a listája, akikről megállapították, hogy feketén dolgoztattak, az adóhatóság honlapján elérhető – írja az Origo.


A feketefoglalkoztatás a munkavállalóknak is problémát okozhat. Akit ugyanis a munkáltatója nem jelent be, annak veszélybe kerül a nyugdíja, nem kaphat táppénzt, ha megbetegszik, és hiteligényléskor hiába kér jövedelemigazolást az adóhivataltól - figyelmeztet közleményében a Nemzeti Adó- és Vámhivatal.

Szezonális munkáknál a leggyakoribb 

Az elmúlt évek tendenciáinak megfelelően továbbra is jellemzően azoknál a munkáltatóknál a leggyakoribbak a visszaélések, ahol az átlagosnál több munkavállalóra van szükség: a mezőgazdasági idénymunkánál, egyéb szezonális munkáknál; vendéglátóhelyeken, strandon, piacon, a termelő- és feldolgozóiparban és különböző szolgáltatási ágazatokban, fuvarozócégeknél, valamint építőipari vállalkozásoknál, írja a NAV.

Egyszerűsített foglalkoztatás 

A legtöbb szabálytalanság az egyszerűsített foglalkoztatásnál fordult elő. Tipikus eset például, amikor a dolgozó azt állítja, hogy a munkáját egyszerűsített foglalkoztatottként végzi, miközben a bejelentése csak az ellenőrzés után vagy közben történt meg. Olyan is előfordult, hogy az alkalmazott azt sem tudta megmondani, hogy milyen jogcímen dolgozik az adott munkaterületen, de az ellenőrzés után egyszerűsített foglalkoztatottként jelentik be.

Négymilliárd forint 

A NAV az elmúlt mintegy négy és fél évben százezernél is többször vizsgálta a munkaadóknál a foglalkoztatást, körülbelül négymilliárd forint bírságot szabott ki. Az ellenőrzéseknél a NAV a társhatóságok adatai mellett a közérdekű bejelentések információit is felhasználta. A legjellemzőbb jogsértés, hogy a munkáltató egyáltalán nem, vagy csak későn jelenti be a foglalkoztatást. Sokszor a bejelentés ugyan megtörténik, de nem a valós munkaidőről szólnak a leadott adatok.

A lista letölthető 

Az olyan gazdálkodók listája, amelyek esetében jogerős és végrehajtható közigazgatási vagy bírósági határozat megállapította, hogy nem tettek eleget munkáltatói bejelentési kötelezettségüknek, bárki számára elérhető a NAV honlapján.

Forrás: Origo