A pénzügyi és politikai botrányok, a sorozatos rendőrségi nyomozások és a számvevőszék, valamint a szaktárca elmarasztaló vizsgálatának hatására minden szakmai programra vonatkozó pályázati támogatást elvont a kormány az Országos Roma Önkormányzattól (ORÖ), így a várt tízmilliárdos uniós pályázati pénzek is átkerültek a Türr István Képző és Kutató Intézethez (TKKI) - írta a RomNet. 

Emellett a kormánydöntés értelmében az ORÖ-től a TKKI felügyelete alá kerül a roma nőket célzó Nő az esély projekt (költségvetése több mint 4 milliárd forint), illetve a roma mentorhálózati program (2 milliárdos költségvetéssel). Az ORÖ a jövőben kizárólag az állami normatív támogatásból tud működni, ez a 2016-os költségvetésben mindössze 361,2 millió forint - az ORÖ májusban záradékkal elfogadott mérlegbeszámolója szerint a múlt évben 2,9 milliárd forint bevétellel gazdálkodott.

A botrány a Híd a munka világába programmal kezdődött: az elvileg a hátrányos helyzetű romák munkaerőpiacra való visszasegítéséről szóló program költségvetése hihetetlen elemekkel van tele - bútorvásárlások, autóbérlések és a sok száz millióért vásárolt budapesti és vidéki székházak - , miközben valós működésnek kevés nyomát látni. Az EU-s program ügyében a NAV három ügyben is nyomoz, az EU-s projekteket felügyelő Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) pedig pénzügyi szabálytalanságok miatt vizsgálódott. Az Emmi arra jutott, hogy az ORÖ 272 millió forintot költött el szabálytalanul a program keretein belül, ebből 228 milliót vissza kell fizetniük - ismertette Rétvári Bence kedden az Országgyűlésben. Így az állami támogatás csaknem kétharmada erre fog elmenni.

Forrás: Népszava