Student Survey

A fiatalok szerint az ideális munka élvezetes, kihívásokkal teli, ugyanakkor új barátok szerzésére is lehetőséget teremt, de rugalmas annyira, hogy a magánéletre is maradjon idő. Minél nemzetközibb és sokszínűbb a vállalat, annál jobb, de ennél mégis fontosabb, hogy a lakóhely közelében legyen a munkahely. A diákok és a frissen végzett hallgatók jobban kötődnek lakóhelyükhöz. A néhány éves munkatapasztalattal rendelkező fiatalok azonban mobilabbak, de csak egy bizonyos szintig - derül ki a Continental legutóbbi németországi Student Survey felméréséből, melyről a Tőzsdefórum is beszámolt.. A cégcsoport hazai HR vezetői szerint a magyar diákokra és fiatalokra is jellemző ez az attitűd.

 

Nemzetköziség - pro és kontra

Arra a kérdésre, hogy hol keresnek munkát, a diákok és a fiatal munkavállalók fele (49% és 51%) azt válaszolta, hogy abban a régióban, ahol jelenleg élnek. Ugyanakkor úgy tűnik, miután munkatapasztalatot szereznek, nyitottabbá válnak a nemzetközi pozíciók iránt. Ennél a kérdésnél jelentős eltérés tapasztalható a fiatal munkavállalók és a diákok hozzáállása között.

A diákok alig egyötöde mutat érdeklődést a világ egyéb régiójában meghirdetett állások iránt, amíg a fiatal munkavállalók esetében ez az arány sokkal magasabb, egyharmad. A fiatal munkavállalók 74%-a és a diákok 62%-a számára a család és a baráti kapcsolatok jelentik a legfőbb akadályt a külföldi munkavállalás előtt.

„A magyar munkavállalók mobilitását is nagyban befolyásolja az ingatlanjukhoz való hozzáállásuk. Sokan munkahelyüket is csak lakóhelyük közvetlen környezetében, illetve vonzáskörzetében tudják elképzelni. Országon belül viszont jellemző, hogy azoknak a fiataloknak, akik Budapesten szereztek diplomát, több mint fele nem tér vissza korábbi (vidéki) lakhelyére, hanem a fővárosban vállal munkát és telepedik le" – mondta el Rábai Dániel, a Continental csoport magyarországi országkoordinátora.

A külföldi munkavállalás terén azt tapasztalják, hogy azok a fiatalok, akik esetleg nemzetközi szinten is szerencsét próbálnak, majd visszatérnek az országba egy sokkal biztosabb idegennyelv-tudás birtokában, könnyebben találnak a végzettségüknek megfelelő állást.

A munka és a magánélet egyensúlya kulcsfontosságú

A fiatal munkavállalók szerint a legfontosabb szempont a munka és a magánélet egyensúlya (59%), ezt szorosan követi az örömet okozó (58%) és a kihívásokkal teli munka (43%) keresése. A diákok esetében azonban az örömforrás az elsődleges, a céljuk, hogy olyan munkát találjanak, amiben örömüket lelik (60%). Ezt követi a munka és a magánélet egyensúlyának megtalálása (59%), és kissé lemaradva a jó fizetés (34%).

A fiataloknak fontos továbbá, hogy értékeljék és kellőképpen elismerjék őket.

„Független, intelligens egyénként szeretnének hozzájárulni a szervezet sikereihez" – hangsúlyozta Rábai Dániel. „Ahhoz, hogy kiteljesedhessünk a munkában, és ezáltal boldogak legyünk, fontos hogy az élet minden területén elismerjenek minket. A sikeres vállalati stratégiáknak is ezt az elvet kell követnie."

Karrierlehetőségeikről optimistán

A fiatal munkavállalók különösen magabiztosak, ha a jövőjükről van szó: 82%-uk kimondottan fényesen látja karrierlehetőségeit. A diákok is hasonlóan gondolkoznak a jövőjükkel kapcsolatban: 71%-uk nagyon pozitívan vélekedik a karrierjéről.

A Continental immár 11. alkalommal, egy vezető közvélemény kutató intézet bevonásával végezte el a felmérést 1000 diák és fiatal munkavállaló körében Németországban. A megkérdezett diákok átlagéletkora 25 év, a fiatal munkavállalóké pedig 28 volt.

Forrás: Tőzsdefórum