A jelenleg is zajló negyedik ipari forradalom eredményeként teljes ágazatok tűnnek el, ezáltal szakmák és pozíciók válnak feleslegessé. Így akár 800 millió munkahely is megszűnhet a világon 2030-ra a robotizáció jelentette automatizálás miatt – derül ki egy friss tanulmányból. A McKinsey Global Institute tanácsadó cég 46 országra és 800 foglalkozásra kiterjedő elemzése szerint ez nem kevesebb, mint a globális munkaerő ötöde – olvasható a Magyar Időkben.

Ráadásul az olyan gazdag országok, mint Németország vagy az Egyesült Államok dolgozói állománya harmadának lehet arra szüksége, hogy más munkára képezze át magát. A jelentés szerint a gépkezelőket és az élelmiszeripari alkalmazottakat érintik majd a legjobban a leépítések. A tendencia terjedése ugyanakkor rossz hír a biztosítási alkuszoknak, ügyvédsegédeknek, könyvelőknek és számos, hivatali háttéralkalmazottnak is.

A szegényebb országok jobban járhatnak, mivel nekik kevesebb pénzük van a gyártási folyamatok automatizálására. India esetében például a McKinsey szakértői úgy vélik, hogy az ottani munkaerő mindössze kilenc százalékának van félnivalója a technológiai fejlődéstől.

Kevésbé kell aggódniuk az olyan állást betöltőknek is, ahol emberekkel kell foglalkozni – ilyenek többek között az orvosok, jogtanácsosok, tanárok, kocsmárosok. Az olyan specializált, ám kis jövedelemmel járó állások is megmenekülhetnek, mint a kertészek, vízvezeték-szerelők, gondozók. Ugyanakkor a fejlett államokban megnő majd a kereslet az egyetemi oktatás iránt, mert a robotizáció miatt visszaesik majd az alacsonyabb képzést igénylő munkahelyek száma.

A McKinsey azzal igyekszik szépíteni az Egyesült Államok ­kilátásait, hogy szerinte az USA-ban 2030-ra elbocsátandó 39–73 millió alkalmazottból húszmillió könnyen el tud majd helyezkedni más ágazatokban. A Cornerstone Capital Group kutatása szerint a következő tíz évben Amerikában több mint hatmillió kiskereskedelmi dolgozót, az alkalmazotti kör 38 százalékát fogja várhatóan leváltani a robotizálás és a nagyfokú digitalizáció. Nagy-Britanniában viszont a jelenlegi munkahelyek mintegy húsz százalékát automatizálják majd ugyanebben az időszakban.

A tanulmány szerzői úgy vélik, hogy a következő évtizedben olyan mértékű változásoknak nézünk majd elébe, mint amilyet az ­1900-as évek elején élt át az emberiség, amikor a mezőgazdaságból tízmilliók áramlottak az iparba. Arra azonban figyelmeztetnek, hogy az új technológia új típusú állásokat szül, ahhoz hasonlóan, mint amikor a személyi számítógépek megjelenése az 1980-as években létrehozta a technológiai támogatási munkát és az online üzleteket. A jelentés egyidejűleg felszólítja a kormányokat is, hogy segítsék elő az állampolgárok átképzését.

Forrás: Magyar Idők