A fogyatékkal élő embereket foglalkoztató munkáltatók utat és példát mutatnak a többi vállalkozás, illetve szervezet számára, ezért ők a kormány szövetségesei - jelentette ki a szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár pénteken Budapesten, amikor a rendező Salva Vita Alapítvány gálaműsora keretében átadták a fogyatékosságbarát munkahely díjakat a fogyatékos emberek közelgő világnapja alkalmából.

Czibere Károly hangsúlyozta, hogy a csökkent munkaképességűek foglalkoztatása a gazdaság, a társadalom és a kisebb közösségek számára egyaránt fontos.
Kifejtette: a gazdaság számára azért fontos, mert a dinamikus növekedést elsősorban a munkaerőhiány veszélyezteti, a fogyatékkal élők viszont mozgósítható tartalékot jelentenek.

Czibere Károly, szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár

Ugyanakkor a társadalmi felzárkóztatás, integráció ügyét is szolgálja a csökkent munkaképességűek foglalkoztatása, mert ezek emberek így megmutathatják, hogy nem koloncot, nyűgöt jelentenek a társadalom számára, hanem erőforrást.

Továbbá - folytatta - a fogyatékkal élők javíthatják a munkahelyi közösségek, vagyis a kisebb közösségek állapotát is, erősítve a dolgozók empátiáját.

Arról is szólt, hogy a kormányzat igyekszik olyan ösztönző feltételrendszert kialakítani, amely segíti a fogyatékkal élők foglalkoztatását. Ugyanis azok, akik munkát adnak számukra, nem csupán a társadalom fizikai infrastruktúráját fejlesztik, hanem a bizalmi infrastruktúráját is. Ezért pedig köszönet illeti őket - mondta Czibere Károly.

A Nemzeti Színházban megrendezett gálaműsor keretében 28 nagyvállalat, kisvállalkozás, civil szervezet és állami intézmény képviselői vehették át az elismerést.

Az ENSZ 1992-ben nyilvánította a fogyatékkal élő emberek világnapjává december 3-át.