A Nemzeti Pedagógus Kar (NPK) számára kiemelt feladat az etikai kódex elfogadása, a tervezethez eddig mintegy harminc egyéni, tantestületi vélemény, észrevétel érkezett - mondta az NPK elnöke szerdán Egerben.

Horváth Péter az NPK kétnapos kihelyezett elnökségi ülését megelőző sajtótájékoztatóján hangsúlyozta: október 4-éig lehet még véleményezni a dokumentumot.

„Minden korrekt, építő javaslatot megfontolunk, és ha a küldöttek kétharmados többséggel elfogadják, be is építjük ezeket" - tette hozzá. Azt is mondta, hogy a kódex visszavonására vonatkozó javaslatokkal nem tudnak mit kezdeni.

A kar elnöke szerint az elmúlt egy év bebizonyította, hogy az NPK léte jogos, az általa megfogalmazott vélemények egy része be is épült a jogszabályokba. „Ezzel sikerült picit jobbá tenni azt a környezetet, amiben dolgoznunk kell" - fogalmazott.

Horváth Péter úgy látja, hogy az NPK sikeresen közvetítette a szervezet tankönyvellátással kapcsolatos véleményét, az új érettségi rendeletet, valamint a tanév rendjének módosítását érintő, továbbá a szakképzés átalakítására vonatkozó javaslatait is.

Ugyanakkor az elnök kevésbé sikeresnek értékelte a kar bérezéssel, a pedagógus-óraszám csökkentésével, illetve a nyugdíjas kollégák foglalkoztatásával összefüggő munkáját. Ezeket a kérdéseket továbbra is napirenden kívánják tartani - tette hozzá.

Közlése szerint az etikai kódex elfogadása mellett hasonlóan fontos a kilenc évfolyamos alapiskolai képzés kérdése, illetve ehhez kapcsolódóan a nemzeti alaptanterv felülvizsgálata. Ezeken túl a szakképzés átalakításának, illetve a tankerületi rendszer működésének gyakorlati tapasztalatait is át szeretnék tekinteni a következő félévben.

Elmondta, hogy az NPK kialakította működési modelljét, a törvény által előírt 16, tantárgyakhoz kötött tagozat közül 13 alakult meg eddig, de a hiányzó három is feláll még októberben.

Az NPK-tagság kötelező mivoltára vonatkozó kérdésre válaszolva Horváth Péter felidézte: az oktatásban több mint 170 szakmai szervezet tevékenykedett. Közülük, bár nagyon sok jól működött, taglétszámukat tekintve nem biztos, hogy reprezentálni tudták az adott tantárgyat, vagy a pedagógus társadalmat - vélekedett.

A kar elnöke szerint a kötelező NPK-s tagság lehetőség is arra, hogy a pedagógus elmondhassa a véleményét. „Bennem nem merült fel a kötelezőség megszüntetése, igaz ez nem is az én feladatom, ezt a törvény írja elő" - tette hozzá az NPK elnöke.