Drajkó Zsombor bojkottot hirdetett a Magyar Orvosi Kamara ellen, mert szerinte nem képviselik az érdekeit és nem tesznek semmit a hálapénz ellen. Petíciót indított, amihez már közel hétszázan csatlakoztak. A hvg.hu elérte a szakembert, aki saját bevallása szerint látja a magyar egészségügyi rendszer összeomlásának jeleit.

„Évek óta gondolkodom azon, miért vagyok a kamara tagja, azon kívül, hogy kötelező, amikor semmit nem tesznek értünk” – mondja Drajkó Zsombor, akinél most telt be a pohár, és hangot adott tiltakozásának. A fogorvos egy petícióban kéri orvostársait, hogy csatlakozzanak hozzá és addig ők se fizessenek tagdíjat, amíg a Magyar Orvosi Kamara működése, gazdálkodása nem lesz transzparens, és amíg nem állnak ki az orvosi szakma presztízsét súlyosan romboló hálapénz ellen.

Állítja, a kamara semmit nem tesz a hálapénz visszaszorításáért, nem állnak ki az orvosok mellett a hatalommal szemben, és minden döntést a tagok feje fölött hoznak meg. A paraszolvencia mellett zavarja Drajkót az is, hogy a kötelező tagság díját a jelenlegi 27 ezer forintról 48 600 forintra tervez emelni a MOK, amiről hivatalosan semmit nem kommunikált a szervezet. (Ma Magyarországon nagyjából harmincezer praktizáló orvos van, ők mind kamarai tagok.)

Drajkó vitára hívta Éger István kamarai elnököt – aki korábban egy interjúban elismerte, a legvadabb kamaraellenesség 2010-től 2014-ig volt, de az azóta eltelt éveket a legjobb időszaknak tartja –, ebben a felszólításban azt írta, eljutottak arra a pontra, amikor az orvos szakmának egy emberként kell kiállnia a reformokért.

Nem személyes, hanem konstruktív vitát szeretnék, de azt azért megkérdezném, mire kapja Éger a havi egymilliós fizetését. Védje meg, miért úgy működik a kamara, ahogy.

Transzparenciára, és erős érdekvédelemre lenne szükség, arra, hogy „a kamara az orvosok mellett kiállva konfrontálódjon a döntéshozókkal, ha arra van szükség. És ez az elmúlt hét évben egyszer sem történt meg.” Szerinte nem az képviseli az orvostársadalom érdekeit, ha a hálapénzes etikai eljárásokban megvédik az orvosokat, véleménye szerint az ilyen orvosokat kilökné a rendszer magából. Ő azonban első körben nem megtiltaná a hálapénzek elfogadását – csak az előre elkért hálapénzek rendszerének vetne véget azonnal –, hanem tájékoztatási kampányokat indítana orvosnak és betegeknek egyaránt, hogy leszokjanak erről.

Ideális társadalom hálapénz nélkül működik, de mi még nem tartunk itt, kis lépésekkel kell indulni

– mondja Drajkó. A Rezidensek és Szakorvosok Szakszervezete márciusban tett közzé egy orvosokra nézve reprezentatív kutatást, ebből derült ki, hogy az orvosok 96 százaléka hálapénz-mentes egészségügyben szeretne dolgozni, de 60 százalékuk szerint pusztán a béremelések hatására a hálapénzrendszer nem fog eltűnni. A ReSzaSz és az "1001 orvos hálapénz nélkül" csoport közleményben álltak ki Drajkó mellett, nem tartják időszerűnek és határozottan elutasítják a MOK tagdíjemelési javaslatát. „A MOK országos vezetése ezzel a lépéssel tovább erodálja a szervezet hitelességét és elfogadottságát” – írták.

Drajkó is azt mondta: az orvosok nem csak az alacsony bérek miatt fogadják el a hálapénzt, ehhez az orvosok közötti hierarchikus rendszernek is köze van. „Azzal, hogy a kamara szemet huny a hálapénz fölött, legitimálja azt, hogy komplett osztályok működnek úgy, hogy elfogadják a borítékot. Ha ide bekerül egy fiatal orvos, szinte semmit sem tehet.” Drajkó állami praxist visz, számtalan alkalommal utasított már vissza hálapénzt.

„Ebből pedig sokkal több kínos helyzetem volt, mint pozitív, sajnos a betegek nem értik, ha erre valaki nemet mond.” Azonban nem tud nem szembesülni ezzel a gyakorlattal, de azt is látja, hogy az egészet körüllengi a feszengés, az orvos is, a beteg is lehunyt szemmel adja, valamint veszi el. „De kódolva van a rendszerbe” – tette hozzá.

Lantos Gabriella tavaly áprilisban írta meg, hogyan néz ki az orvosbárók rendszere. „Az orvosbárók közé pár ezer orvos tartozik, az általuk megkeresett hálapénz havonta 1-8 millió forint között van, ami évi 12-100 millió forintos tiszta jövedelmet jelent fejenként.” Drajkó ma is egyetért Lantos akkori cikkével, szerinte ennek a szűk rétegnek – akik a döntéshozatalhoz is közelebb vannak – nem érdeke a hálapénz visszaszorítása. Arra a kérdésünkre, hogy mennyi a politika a MOK elleni támadásban, Drajkó azt mondta, a Momentum tagja és köze volt a párt egészségügyi programjához is, de nem politikai megfontolások vezették, amikor közzétette petícióját, senkivel nem egyeztetett erről a pártból.

A tenni akarás mozgat, nem a politizálás.

Korábban Kunetz Zsombor is vitája volt a MOK-kal, kamarai tagként ő annak költségvetésére volt kíváncsi. A kamara először 88 ezer forintot kért tőle az adatokért, majd mégis kiadták, de Kunetz ellen etikai eljárást kezdeményeztek és megrovásban részesítették. Drajkó sem fog meglepődni, ha etikai eljárás indulna ellene.

Engem el lehet hallgatatni, de az orvostársadalmat nem.

A fiatal fogorvos szerint előfordulhat, hogy a kamara végül eláll a tagdíjemeléstől, de ő nem elsősorban ezért fogalmazta meg petícióját. „Kamarai reformot szeretnék, azt, hogy harcoljanak a hálapénz ellen és védjék az érdekeinket.” Lát esélyt arra, hogy a jövőben radikálisan nőni fog a hálapénzt el nem fogadók száma, mert kezd felnőni egy olyan orvosgeneráció, akiknél ez kevésbé természetes. „Ezek az emberek már belátják, hogy a hálapénz az egészségügy fejlődésének gátja. Van remény, de ehhez egy belső forradalomra van szükség, mi pedig felemeltük a hangukat.” Megkérdeztük Drajkót, mit gondol az egészségügy jelen helyzetéről, realitás-e az, amit hallani lehet, hogy összeomlik a rendszer.

Már itt tartunk. Az összeomlás jele az alternatív gyógyászat elterjedése. A nyílt törést mindig az orvosok fogják ellátni, de ha bármi más egészségügyi problémánkkal már nem a háziorvoshoz mennek a betegek, mert akadozik az ellátás, hanem a gyógyszertárban vesznek valamit maguktól, azt jelzi: a rendszer eljutott az összeomlásig.

Kincses Gyula – akinek több ellenzéki párt egészségügyi programjához is köze van, ott volt a Momentum programbemutatóján is – erre reagálva a saját oldalán azt írta, „el kell érni, hogy a betegek elhiggyék: kivetjük magunk közül a pár méltatlant, tehát okkal és joggal bíznak a többségben.” Úgy véli, kiszámítható, az átlagos bérnövekedést 10 éven át mindig meghaladó jövedelem-növekedést biztosító bértáblára és kiszámítható, biztonságos működést szavatoló szakmai-jogi környezetre lenne szükség. Szerinte a kötelező tagságnak akkor van értelme, ha a MOK vezeti az orvosok nyilvántartását és s a MOK határozza meg és szervezi, végzi a szakképzési - továbbképzési feltételeket. „Az orvostársadalom alapvető érdeke a belső hierarchikus viszonyokat fenntartó, az orvosok társadalmi megítélését erősen rontó, az ellátás modernizálását és ésszerűsítését megnehezítő hálapénz-rendszer felszámolása. A MOK-nak a végsőkig elmenve követelnie kell a hálapénzrendszer felszámolását lehetővé tevő pénzügyi és jogi-szabályozási keretek kialakítását” – írta Kincses.

A MOK eddig csak egy közleményt adott ki az ügyben, de abban is csak annyit mondtak, hogy készülnek a hétvégi közgyűlésükre. „Az ehhez szükséges, alapszabályszerű, törvényes előkészületek kapcsán elöntötte a médiát egy rágalom és hazugság hadjárat köztestületünk működését és tevékenységét illetően. Leszögezzük, hogy a Magyar Orvosi Kamara mindenben a rá vonatkozó jogszabályok maradéktalan betartásával - és minden alaptalan állítással szemben - transzparensen működik. A jövő hét folyamán ennek sajtónyilvános módon is hangot kívánunk adni.” Ez eddig nem történt meg, a hvg.hu is kereste már a MOK-ot, hiába.

Azt kérdeztük, hogy mi a véleményük Drajkó akciójáról, számíthat-e a fogorvos etikai eljárásra, mi a MOK véleménye a hálapénzről és tényleg megemelik-e a kamarai tagdíjat. Cikkünk megjelenéséig nem kaptunk választ.

Forrás: HVG