Minden szegmensben emelkedett a munkavállalói bizalom tavaly november óta Magyarországon – közölte a BNP Paribas Cardif biztosító a Medián céggel közösen készített novemberi munkaerőpiaci kutatásának megállapítását az MTI-vel.

A tájékoztatás szerint a BNP Paribas Cardif Munkaerőpiaci Stabilitási Indexe 70 pontos értéket ért el szeptemberben, ami a tavalyi év azonos időszakához képest 9 százalékpontos emelkedés, a 2014 novemberében indult kutatás óta a legmagasabb.  

Az 1200 fő személyes megkérdezésén alapuló mérőszám azt fejezi ki, hogy egy 100 pontos skálán a munkavállalók mennyire bíznak abban, hogy jelenlegi foglalkoztatójuk hosszú távon is munkalehetőséget biztosít majd számukra. Emellett figyelembe veszi, hogy az alkalmazottak milyen lépéseket tennének munkahelyük megtartása érdekében, amennyiben az veszélybe kerülne. 

A felmérés szerint a férfiak 78, a nők 80 százaléka érzi úgy, hogy több mint 5 évig megmarad a munkahelye. A 18-29 éves korosztály körében ez az arány 82 százalékot, míg a diplomások körében 89 százalékot ér el. 

Iskolai végzettség alapján továbbra is a diplomások alkotják a legbizakodóbb csoportot 73 ponttal, utánuk 71-70 ponttal következnek a legalább érettségivel, illetve szakmunkás végzettséggel rendelkező munkavállalók, a legfeljebb 8 osztállyal rendelkezők 61 ponttal zárják a sort. 

A legbizakodóbb korcsoportot a 18-29 évesek jelentik 75 ponttal, ahol tavaly ősz óta 13 pontos emelkedés látható. A 30-39 éves és a 40-49-es éves korosztályokban egyaránt 71-71 pontot mutat a felmérés, a 60 év felettiek körében a bizalmi index 61 pontos értéket vett fel a 4 pontos emelkedésnek köszönhetően. 

A szektorok szerinti bontásban nem figyelhető meg jelentős különbség, a közigazgatásban és az iparban dolgozók 67, illetve 69 pontot értek el, ami 3 és 8 pontos emelkedést jelent, a kereskedelmi dolgozók bizalmi indexe lett a legmagasabb 74 ponttal.  

Kiss Márk István, a BNP Paribas Cardif biztosító vezérigazgatója a közleményben rámutatott arra, hogy az átlagos magyar munkavállaló egyre jobban bízik a jelenlegi munkahelyében, valamint abban, hogy ha az állását el is veszítené, akkor is könnyen találna magának újat.