Statisztika készült azokról, akik nyugdíjbiztosítással gyűjtenek pénzt az állami nyugdíjuk mellé. A rangsorból kiderül, melyek a legtakarékosabb megyék – írja a HVG.

Magyarországon több mint 200 ezren kötöttek eddig nyugdíjbiztosítást, a megtakarítók száma továbbra is dinamikusan nő.

„Mindenkit arra biztatunk, hogy a havi bevételének 10 százalékát adja oda későbbi önmagának – mondta Sipos Csaba, a Nyugdijbiztositas.com vezető pénzügyi tervezője. A cég 3000 fős országos mintán vizsgálta a nyugdíj-megtakarítási szokásokat.

Ebből az derül ki, hogy egy nyugdíjbiztosítással rendelkező magyar átlagosan 44 évesen kezd el félretenni időskorára, és havi átlagban 20 600 forintot szán erre a célra. Az ország regionális különbségei miatt érdemes megyei bontásban is vizsgálni az átlagos havi megtakarítást, ami 17 200 forinttól egészen 24 700 forintig terjed. Ha rangsorba állítjuk a megyéket, akkor Baranya, Zala és Hajdú-Bihar vezeti a listát, és Vas, Békés, illetve Somogy megye zárja.

Az igazságosabb rangsorolás miatt érdemes azt is megnézni, hogy a megyei átlagos megtakarítás hány százalékát teszi ki a helyi átlagbéreknek, és a sorrend rögtön megváltozik. Az előző rangsorban ötödik főváros így az utolsó helyre csúszik a második összesítésben: hiába tesznek félre Budapesten havi átlagban 22 ezer forintot, ha itt az átlagbérek egyébként jóval magasabbak, mint az ország többi részén. Szabolcs-Szatmár-Bereg, Zala és Baranya vezeti az erőn felüli megtakarítók listáját: az átlagbérekhez képest itt tesznek félre a legnagyobb arányban a nyugdíjukra.

A Nyugdijbiztositas.com statisztikái szerint nem törvényszerű, hogy a magasabb helyi bérek mellé magasabb megtakarítás is társuljon, és az alacsonyabb jövedelmi átlagú megyék sem feltétlen tesznek félre kevesebbet. Láthatóan az emberek többségének a 20 ezer forint körüli havi összeg jelenti azt a lélektani határt, amit még a nyugdíjukra szánnak.

Forrás: HVG