Nem rúg ki annyi dolgozót a Siemens, mint amennyit eredetileg tervezett, mivel a szakszervezeti tárgyalások során sikerült kompromisszumra jutni és a megrendelésállomány is javul - tudta meg a Handelsblatt.

Az eredetileg tervezettnél kisebb leépítést tervez a Siemens Németországban. Májusban már a korábban bejelentett 7400 fős elbocsátáson felül újabb 4500 fős leépítésről döntött az ipari konglomerátum, ebből 2200 főt Németországban. Végül ennél kevesebb dolgozótól válik meg.

   A Siemens közlése szerint sikerült a szakszervezetekkel megállapodásra jutni még Németországban is, ahol hagyományosan erősek a szakszervezetek. Emellett a megrendelések alakulásában is javulást tapasztal a társaság. A Handelsblatt értesülései szerint tudja teljesíteni a saját belső költségcéljait a vállalat. A Siemens annyit közölt a német lap értesüléseire, hogy még folyamatban vannak a tárgyalások, így addig nem nyilatkozik.

   A Siemens 340 ezer embert foglalkoztat világszerte, ebből 115 ezret Németországban, vagyis a teljes munkaerő kevesebb mint 2%-át érinti hazai piacán az eredetileg tervezett leépítés.

   A Siemensnél költségcsökkentési intézkedések vannak folyamatban. A menedzsment részben a geopolitikai helyzet miatt nem számít könnyű évre. Az árbevétel organikus növekedése 0 százalék körül, és a vezetőség által kiemelten figyelt ipari tevékenység profit marzsa 10-11 százalék között alakulhat, mely azonban továbbra is elmarad a szektortársakétól.

A második negyedévben 8%-os bevételnövekedés volt a vállalatnál év/év alapon, amiben a volumen és a devizahatások egyaránt szerepet játszottak. A csoport szintű árbevétel növekedése az energia menedzsment, az építési technológiák, a digitális eszközök és az egészségügyi szegmensek 10 százalék feletti árbevétel-növekedésének köszönhető.

Forrás: Portfolio