A GE európai és oroszországi adminisztratív folyamatait ellátó GE Hungary budapesti szolgáltató központjában 19 robot segíti az ott dolgozó mintegy kétezer ember munkáját - mondta a GE Hungary elnöke egy budapesti konferencián.

Joerg Bauer, A munka jövője, a jövő munkái címmel a GE Hungary által rendezett konferencián kiemelte: a technológia fejlődése, az automatizálás, digitalizált gyártás alapvetően alakítja át a munka világát a következő években. A GE szerint mindez növeli a termelékenységet, az életszínvonalat, és új lehetőséget nyit a munkavállalók számára – tette hozzá. A robotok számítógépes applikációk, amiket a dolgozók ismétlődő munkafolyamatok és tranzakciók elvégzésére, adatok elemzésére, és adatlekérésekre használnak – ismertette.

Joerg Bauer kiemelte: digitális iparvállalattá fognak átalakulni, a munkatársakat folyamatosan készítik fel a digitalizáció és robotizáció kihívásaira, rendszeres szakmai tréningekkel. Magyarországot arra pozicionálják, hogy a digitális ipari megoldások területén piacvezető legyen. A cég 33 milliárd forint értékben hajtott végre fejlesztéseket az elmúlt két évben az országban.

Björn Bergabo, a GE Global Operations Európáért felelős ügyvezető igazgatója azt emelte ki, hogy a budapesti központot integrált, automatizált, és a GE európai növekedését hatékonyan támogató egységgé alakítják majd. Év végére a terveik szerint a GE adminisztratív, támogató tevékenységének 60 százalékát a szolgáltatóközpont látja majd el. Ennek legfontosabb eszköze a robotizált folyamat-automatizáció (RPA) – tette hozzá. Példaként említette, hogy a számlák fizetési határidejének figyelésében, a kintlévőségek nyilvántartásában, adóbevallások elkészítésében, vagy a nemzetközi pénzügyi tranzakciók fizetési árfolyamának egyeztetésében segítenek a robotok. Minden munkakörben van automatizálható rész, amit a robotikával ki lehet váltani. A dolgozók a magasabb szintű munkára fókuszálhatnak a napi munka során – mondta.

Arjen Sader, az EY megosztott szolgáltatások iparág vezetője szerint a robotok munkája javítja a hatékonyságot, csökkenti a költségeket, amivel további munkahelyeket teremt. A GE megbízásából készített tanulmány szerint az OECD-országokban a munkahelyek 54 százaléka lehet automatizálva, azaz 10-ből több mint 5 munkahelyet érint majd valamilyen formában a digitális átalakulás. A GE becslése szerint a pénzügyi és adminisztratív folyamatok akár 40 százaléka is automatizálható lesz – ismertette.