A kormány ígéreteinél kevesebb kiegészítést és prémiumot kaptak a 123 ezer forintos átlagnál kevesebb pénzből élő idősek és járadékosok. A panaszáradat megindult, a tájékoztatást a Fidesz-KDNP a hivatalokra bízza, nekik a választáshoz elég néhány szlogen – írja a Népszava.

Az első csalódott nyugdíjasok már pénteken megrohamozták az egykori Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság (NYUFIG) Fiumei úti ügyfélszolgálatát és folyamatosan csöngtek a telefonok is, többen elkeseredve nyilatkoztak hírműsoroknak, mert sokkal több pénzre számítottak, mint amennyit végül a számlájukra utalt a Magyar Államkincstár (MÁK). Pedig a Népszava által megkérdezett nyugdíjszakértők szerint a számítások rendben vannak, a törvényeknek megfelelő összegeket kapják az idősek és a jogosult fiatalabb járadékosok, csak éppen a kormányzati kommunikációs csapat lőtt túl – sokadszor is - a célon.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) államtitkára a Kossuth Rádió Vasárnapi Újság című műsorában még a hétvégén is csak annyit mondott a novemberi nyugdíj-kifizetésekről, hogy a kormánynak kiemelt célja az idősek támogatása. Novák Katalin meg sem próbálta elmagyarázni a csalódott nyugdíjasoknak, hogy aki a fantasztikus év végi pénzesőként meghirdetett, egyébként törvényben rögzített kötelező kifizetésekkel együtt mégsem azt az összeget kapta a számlájára, amit előzetesen elgondolt, az csak azért van, mert a kormánypárti propaganda mindig csak eddig a lózungig jutott az utóbbi hónapokban, de soha nem magyarázta el tisztességesen a nyilvánosságnak, hogy mennyi lesz az annyi. „Örülhet 2 millió 750 ezer ember, hogy a szokottnál nagyobb összeg érkezik a számlájára”, hangzott az ismert szöveg és nem ment bele a részletekbe, hogy a 80 ezer forint alatti nyugdíjaknál ez havi pár száz forintot jelent csupán, s a végösszeg messze van az átlagnyugdíjakra számolt kétszer 12 ezer forintól, amit minden kormánypárti politikus hangoztatott.

Arról szó sem esett, hogy akik 2017-ben mentek nyugdíjba, ne számítsanak egyetlen fillérre sem, majd a januári 3 százalékos emelés lesz az első változás, ami őket is érinti, ahogyan nem jár egyetlen fillér sem annak, aki rokkantnyugdíjasból az idén vált öregségi nyugdíjassá, mert az új ellátás megállapítása miatt idei friss ellátottnak minősül. A tudatos félretájékoztatás mellett arról is mély a hallgatás, hogy miként sikerült a NYUFIG beolvasztása a Kincstárba, bár informátoraink szerint bejött a lapunkban is megjósolt változat, vagyis a napi munkában nem érződik semmi.

Megjelent ugyanakkor a Hivatalos Értesítőben a nemzetgazdasági tárca utasítása a monumentálissá növelt MÁK szervezetéről, ami arról tanúskodik, hogy a kormány is érzi, mennyire túllőtt a célon a nyugdíj-megállapítások és kifizetések terén. Ezt jelzi az a mondat, hogy „a Kincstár központi szervből, a Nyugdíjfolyósító Igazgatóságból és területi szervekből áll”, vagyis a szerteágazó feladatrendszerből egyedül ezt az ágazatot nevesítették.

A kabinetekkel, igazgatóságokkal, főosztályok és osztályok átláthatatlan, nem egyszer párhuzamos munkát végző hálózatával összetákolt rendszerről sokat elárul, hogy a nyugdíjbiztosító korábbi elnökéből a Kincstár egészének vezetőjévé előlépett Mészáros József alá a rendszer működtetéséhez kell hat elnökhelyettes. A tevékenységi hálóban kívülről nehéz logikát találni abban, hogy például a Kincstár központi ügyfélszolgálati irodája Egerben működik. Információink szerint a feljebb lépett régi főigazgató helyét a NYUFIG élén Koncz István, a szervezet egyik régi motorosa veszi át. Ez legalább garancia a munkatársak szerint arra, hogy a szakmai munka eredményei nem vesznek el.

Kinek jár prémium?

Nyugdíjprémiumot az kaphatott, aki 2016-ban legalább egy napig és idén novemberben az alábbi ellátások valamelyikében részesült: öregségi nyugdíj, nyugdíjkorhatár betöltése nélkül öregségi nyugdíj, ideiglenes özvegyi nyugdíj,korhatár előtti ellátás, szolgálati járandóság, átmeneti bányászjáradék, balettművészeti, illetve táncművészeti életjáradék, rokkantsági ellátás, rehabilitációs ellátás, baleseti járadék, bányászok egészségkárosodási járadéka, fogyatékossági támogatás, vakok személyi járadéka, rokkantsági járadék, Magyar Alkotóművészeti Közalapítvány által folyósított ellátások, polgármesterek közszolgálati járadéka, a honvéd-árvák kiegészítő támogatása, honvédek kiegészítő rokkantsági támogatása, a rendvédelmi szervek hivatásos állománya hozzátartozójának kiegészítő támogatása, felmentett elítéltek és a nemzeti helytállásért elnevezésű pótlékban részesülők.

Forrás: Népszava