Ez új, de nem örömteli rekord. A Profession.hu összesítéséből is csak az ordító munkaerőhiány látszik – írja az mfor.hu.

17 százalékkal emelkedett a legnagyobb álláskereső oldalra feltöltött hirdetések száma a tavalyi harmadik negyedévhez képest, de álláskeresői részről is komoly bővülést figyelhettünk meg: 3 hónap alatt közel 45 ezer munkavállaló regisztrált újonnan a Profession.hu-n, áll a portál csütörtöki közleményében. A kínálati oldalon továbbra is a szakmunka, azon belül is a bolti eladói pozíció vezet, ugyanakkor még mindig a területi képviselői állásokra jelentkeznek a legtöbben.

 Az elmúlt hetekben az áruházlánci sztrájkoktól volt hangos a média, ez a kutatási eredményekben is visszatükröződik: júliustól szeptemberig 1700 alkalommal adtak fel bolti eladói hirdetést, ami már az elmúlt negyedévhez képest is 8 százalékos emelkedés, de az előző évhez képest 29 százalékos ugrást jelent. Ha ehhez hozzávesszük a betöltetlen árufeltöltő pozíciók és más anyagmozgatási és rakodási munkakörök hirdetéseit is – amelyek számában a tavalyi évhez képest 71 százalékos emelkedés tapasztalható – a szakmunkás területen kialakult extrém helyzet jól látható.

A legtöbb álláshirdetés továbbra is a szakmunka kategóriában érkezett, számuk az elmúlt év azonos negyedévéhez képest 38 százalékkal növekedett. Ezt követi a második helyen a fizikai, segéd- és betanított munka, ami 92 százalékos hirdetésszám növekedéssel megduplázódott idén. Az építőipar érzékelhetően nehézségekkel küzd szakmunkás, és lassan bármilyen munkaerő terén: a tavalyi év hasonló időszakához képest 79 százalékkal több hirdetést adtak fel építőipar, illetve ingatlan kategóriában.

A munkáltatók még mindig az egy és három év közötti szakmai tapasztalattal rendelkező pályázókat keresik leginkább (40%), ugyanakkor egyre több az olyan hirdetés, amelyben nem igényelnek szakmai tapasztalatot.

 

Ami a jelentkezéseket illeti, a friss adatok szerint az álláskeresők 46 százaléka szakmai tapasztalatot nem igénylő munkákra pályázik.

A statisztika szerint a végzettség iránti elvárásaikból is egyre lejjebb adják a munkáltatók, hiszen míg a tavalyi évben a hirdetések több mint harminchat százalékánál kértek főiskolai végzettséget, addig idén ez a szám már csak 29 százalék, 32 százaléknál pedig már a középiskolai végzettség is megteszi. A jelentkezések esetében még magasabb a különbség: a legtöbb pályázat középiskolai végzettséget igénylő állásokra érkezik (51%), ezt követi a főiskolai végzettséget igénylő állásokra történő jelentkezések száma (21%).

Míg a legtöbb megyében a tavalyi évhez képest stagnált a meghirdetett állások száma, addig Budapesten 18 százalékkal emelkedtek a betöltetlen pozíciók.

Forrás: mfor.hu