A tavaly novemberben a kormány és a szociális partnerek által aláírt hatéves bérmegállapodásnak köszönhetően idén szinte robbanásszerűen emelkedtek a fizetések, de Magyarország még így is csak megközelítette közvetlen versenytársait, a visegrádi országokat (V4). Az európai átlagkeresetekhez képest viszont a magyar bérek lemaradása még elég nagy - mondta Palkovics Imre, a Munkástanácsok Országos Szövetségének (MOSZ) elnöke hétfőn az M1 aktuális csatornán.

Palkovics Imre megjegyezte, hogy a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórum (VKF) múlt heti ülésén a felek azon a véleményen voltak, hogy jó megállapodás volt a hatéves bérmegállapodás. A szakszervezeti vezető szerint azonban ahhoz, hogy Magyarország a hasonló gazdasági konjunkturális helyzetben lévő versenytársaitól ne maradjon le a bérversenyben a tavaly kötött bérmegállapodás értelmében jövőre életbe lépő 8 százalékos minimálbér emelés helyett 13 százalékos fizetés emelésre van szükség. Ezzel a lépéssel Magyarország már megközelítené Lengyelországot, ahol a visegrádi országok (V4) közül a legmagasabb a minimálbér, így a V4-ek között a verseny kiegyenlítődne - mondta.

Palkovics Imre, a Munkástanácsok Országos Szövetségének elnöke

Hozzátette: ha az Országgyűlés elfogadja a Varga Mihály, nemzetgazdasági miniszter által benyújtott törvényjavaslatot, akkor jövőre 2,5 százalékkal csökkennek a munkaadók járulékterhei, így mintegy 40 milliárd forint marad a munkáltatóknál, amit a vállalkozások béremelésre vagy innovációra fordíthatnak vagy profit növekedésként is eltehetik.