Még mindig hatalmas a káosz a szakképzés tekintetében. A 11. osztályos diákok még mindig nem tudják, milyen lesz a követelmény az érettségin, sőt, a követelményeket még most próbálják kidolgozni. Lehetetlen lesz őket két év alatt felkészíteni – írja az eduline.hu.

Júliustól átalakították a szakképzést, az iskolák fenntartója a Nemzetgazdasági Minisztérium és a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal lett, szakképzési centrumok jöttek létre. Azonban a nagy kapkodásban nem készültek el a működéshez elengedhetetlen szervezeti és működési szabályzatok, még mindig tisztázatlanok a hatáskörök, iskolák tagintézmények lettek, az igazgatók tagintézmény vezetők.

Bizonytalanságban tartják a tanulókat és szülőket

Emiatt állásfoglalást adott ki a Magyar Pedagógiai Társaság Szakképzési Kollégiumának elnöksége, akik azt kifogásolják, hogy nem tudják, mi lesz az iskolai autonómiával. Az elmúlt években az iskolák eszközparkja amortizálódott, nincsenek új beszerzések, javításra, felújításra, karbantartásra nincs pénz. A gazdálkodó szervek által befizetett szakképzési hozzájárulás több tíz milliárd forintja nem jut el az iskolákhoz. A társaság szerint a tanulókat, a szülőket és az iskolákat megtévesztő és bizonytalanságban tartó intézkedések sora nehezíti a működést. „Az iskolák átnevezése - szakközépiskola - szakgimnázium, szakiskola – szakközépiskola felesleges megtévesztő, a magyar hagyományoktól idegen. Az NGM által közreadott indoklás szakmaiatlan" - írták.

Semmit sem tudni az elvárásokról

Az is különös aggodalomra ad okot, hogy a jelenleg 11. évfolyamon tanulóknak a szakmai érettségi vizsga követelményei nem ismertek, mely jogszabály ellenes. Így azt sem lehet tudni, hogy kötelező lesz-e emelt szinten letenni vagy hogy milyen részei lesznek a szakmai érettségi vizsgának. Ahogy az sincs lefektetve, milyen irányban tanulhatnak tovább a szakközépiskolát végzettek.

A társaság elmondta, hogy a szakgimnáziumoknak új szakmai érettségi követelményeket dolgoznak ki. Ezek OKJ szakképesítések lesznek. De egyelőre nem tudni, hogy emiatt megnövelik-e a szakmai óraszámot és ha igen, akkor mi lesz a NAT-tal. A társaság kifogásolja, hogy új NAT-ot, új OKJ-t és új kerettantervet akar a minisztérium kidolgozni pár hónap alatt.

A szakiskolából alakuló szakközépiskolákban a heti 6 óra közismereti oktatásra 2 év alatt érettségi vizsgára történő felkészítést ígérnek. Ez nem megvalósítható, a tanulók és a szülők becsapását jelenti.

Álomvilágban élnek

„Az MKIK – kevés kivételtől eltekintve - nem tud gyakorlati képzőhelyeket biztosítani az évközi és az összefüggő nyári gyakorlatokhoz, pedig ez a jogszabályi kötelezettsége. Milyen duális képzés ez? A gazdaság szereplői többségükben nem rendelkeznek a gyakorlati oktatáshoz szükséges személyi és tárgyi feltételekkel. A jogszabályt a valós helyzethez és nem az álomvilághoz kell igazítani. Végezetül pedig elfogadhatatlan, hogy pedagógus végzettség nélkül is lehet szakmai tantárgyakat tanítani. Ez a pedagógus szakma lenézése" - írta a Magyar Pedagógia Társaság Szakképzési Kollégiuma.

Forrás: eduline.hu