Olvasói kérdés

Beleszámít-e a szolgálati járandóságban részesülők munkavégzésére meghatározott kereseti korlátba a külföldi misszióban végzett tevékenységből származó jövedelem? – kérdezte olvasónk. Winkler Róbert, az Adózóna szakértője válaszolt.

„Grúziában, egy EU CSDP misszióban (EUMM Georgia) dolgozom munkaszerződéssel (contracted), nem tagállam által kiküldöttként, mint a legtöbb missziótag (seconded staff), akik odahaza rendőrök, katonák stb. Magyarországon 2012 óta szolgálati járandóságban részesülök. Kérdésem, hogy a fizetésem alapján (nem napidíj), ha elérem a keresetkorlátot, kell-e kérnem a járandóság felfüggesztését? Van-e szja- és egyéb járulékfizetési kötelezettségem?" – kérdezte olvasónk.

A korhatár előtti öregségi nyugdíjak megszüntetéséről, a korhatár előtti ellátásról és a szolgálati járandóságról szóló 2011. évi CLXVII. törvény (Khtv.) 11. paragrafusa meghatározza, hogy a korhatár előtti ellátás és a szolgálati járandóság keresőtevékenység miatti szüneteltetésére a társadalombiztosítási nyugellátásról szóló 1997. évi LXXXI. törvény (Tny.) 83/B és a 83/C paragrafusainak rendelkezései az irányadók.

A Tny. 83/B paragrafusa arról rendelkezik, hogy, ha az öregségi nyugdíjkorhatárt be nem töltött saját jogú nyugdíjas, vagy a korhatár előtti ellátásban, szolgálati járandóságban részesülő személy a tárgyévben a Tbj. 5. paragrafusa szerinti biztosítással járó jogviszonyban (például munkaviszony) áll, és az általa fizetendő nyugdíjjárulék alapja meghaladja a tárgyév első napján érvényes kötelező legkisebb munkabér havi összegének a tizennyolcszorosát, az éves keretösszeg elérését követő hónap első napjától az adott tárgyév december 31-éig, de legfeljebb az öregségi nyugdíjkorhatár betöltéséig a nyugdíjbiztosító szervnek a nyugdíj folyósítását szüneteltetnie kell.

A Khtv. 1. paragrafusa pedig meghatározza, hogy e törvény alkalmazásában biztosítási jogviszony a Tbj. 5. paragrafus (1) bekezdés a), b) és e)-g) pontja szerinti biztosítással járó jogviszony, továbbá a szociális biztonsági rendszerek koordinálásáról és annak végrehajtásáról szóló uniós rendeletek hatálya alá tartozó személy esetén EGT-államban fennálló, a szociálpolitikai (szociális biztonsági) egyezmény hatálya alá tartozó személy esetén a szerződő államban fennálló, a Tbj. fent említett szakasza szerinti biztosítással járó jogviszonynak megfelelő jogviszony.

A fentiek alapján, amennyiben a kérdésben említett munkaszerződés magyar vagy uniós (koordinációs), szociálpolitikai, szociális biztonsági egyezmények hatálya alá tartozik, úgy abban az esetben az e keresőtevékenységből származó jövedelmek beszámítanak a Tny. 83/B paragrafusa szerinti jövedelemkorlát miatti ellátás szüneteltetésénél. A járulékfizetés és adózás tekintetében a kötelezettség azon állam területén áll fenn, amelyre vonatkozóan a biztosítási jogviszony hatálya kiterjed.

Ugyanakkor, ha a kérdésben említett munkaszerződés alapján létrejött biztosítási jogviszony az Európai Közösségek tisztviselőinek személyzeti szabályairól és egyéb alkalmazottainak alkalmazási feltételeiről szóló 259/68/EGK számú Tanácsi rendelet hatálya alá tartozó intézménnyel, szervvel, szervezettel, ügynökséggel jött létre, úgy ezen jogviszonyból származó keresetek nem számítanak be a Tny. szerinti keresetkorlát számításánál.

Forrás: adozona.hu