Bemutatta tegnap új oktatási portálját az Eszterházy Károly Egyetem Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet (EKE OFI). A TanTrend.hu beszámol a köznevelést és a felsőoktatást érintő eseményekről, emellett a pedagógusok, szülők és tanulók számára érdekes cikkeket, ismeretterjesztő anyagokat is tartalmaz, de könyvajánlókat, sőt szórakoztató kvízeket is találhatnak rajta az érdeklődők – olvasható a Magyar Hírlapban.

A honlap több mint két hónapos próbaüzem után vált publikussá. Elhangzott: a TanTrend „hiteles tájékoztatást szolgáló pont szeretne lenni pedagógusok számára, ahol mindig friss, szakmai, munkájukat támogató és hasznos dolgokról olvashatnak”, és véleményüket is megoszthatják egymással. Helyet ad pedagógiai folyóiratok cikkeinek, oktatáskutatók publikációinak, beszámol az ágazatot érintő aktuális kormányzati intézkedésekről, tervekről is, és kiemelten foglalkozik az iskolákban alkalmazott jó gyakorlatokkal, a Nemzeti alaptantervvel és a tankönyvekkel. A honlap szerkesztői és szerzői elsősorban az EKE OFI munkatársai közül kerülnek ki.

A tájékoztatón jelen lévő Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős helyettes államtitkár lapunk kérdésére elmondta, mivel még nem minden meghívott szervezet delegált tagot a Köznevelés-stratégiai Kerekasztalba, nem tűzték ki az alakuló ülés időpontját, mindenképpen októberben szeretnék azonban megtartani. Távolmaradásukat csupán a szakszervezetek jelezték.

Felvetésünkre a helyettes államtitkár közölte, a kerekasztal ülései akár nyilvánosak is lehetnek, erről majd a résztvevők dönthetnek.

Felállhatnak a tankerületi tanácsok

A tankerületi tanács célja, hogy erősítse a helyi közösség felelősségtudatát az oktatás ügye iránt, és a kormányzati döntéseket érdemi szakmai informá-ciókkal segítse – hangsúlyozta Rétvári Bence, a humántárca parlamenti államtitkára Kész Zoltán független országgyűlési képviselő írásbeli kérdésére adott válaszában. A testületekre vonatkozó jogszabály „kihirdetés előtt áll, a közeli napokban jelenik meg a Magyar Közlönyben” – közölte az államtitkár. Hozzátette: a tankerületi központok által működtetett tanácsok tagjai a Nemzeti Pedagógus Kar, a települési és nemzetiségi önkormányzatok, a szülők és a diákok képviselőiből állnak majd, mivel érdekvédelmi funkciót nem látnak el, így a szakszervezetek bevonása „nem elengedhetetlen” ezekbe a testületekbe. Végül Rétvári megjegyezte: kívánatos lenne, ha Kész Zoltán „tisztázná kötődését a képviselőjelölti kampányában közreműködő Czeglédy Csaba nevével fémjelzett iskolaszövetkezeti botránnyal kapcsolatban”.

Forrás: Magyar Hírlap