Döcögősen indult a tanév sok pedagógus számára. Saját óráik mellett hiányzó kollégáik óráit is meg kell tartaniuk azoknak, akik olyan iskolában dolgoznak, amely még mindig keres pedagógusokat egy-két, rosszabb esetben három-négy álláshelyre - a helyettesítésért pedig egy fillért sem kapnak. Három héttel a tanévkezdés után még mindig hemzsegnek a tanári álláshirdetések az álláshirdető oldalakon és a Facebookon – írja az eduline.hu.

„Bármilyen szakos”, matematika-fizika, angol, testnevelés, informatika, történelem szakos tanári állásokat is hirdetnek még a közszféra hivatalos álláskereső portálján, a Közigálláson. A „tanár” szóra rákeresve még mindig több mint hatszáz találatot dob ki a hirdetési oldal, ez pedig nemcsak azt jelenti, hogy sok osztálynak még mindig nincs saját fizika-, kémia- vagy éppen angoltanára, hanem azt is, hogy a meglévő pedagógusoknak a „hivatalos” óraszámuknál jóval több órát kell tartaniuk.

Helyettesítés: ingyen vagy pénzért?

Úgy tűnik, Solti Péter, a Klebelsberg Központ elnöke a rengeteg álláshirdetés ellenére nem aggódik, egy csütörtöki adott interjúban azt mondta, „a tankerületi központok megoldották, hogy minden diák megkapja a szükséges szakos ellátást (…) ott, ahol valamelyik szakon tanárhiány volt, áttanítással, fizetett túlmunka elrendelésével lehet orvosolni a helyzetet addig, amíg nem sikerül betölteni az állásokat.

Az eduline-nak nyilatkozó pedagógusok szerint azonban szó sincs „fizetett túlmunkáról”, erre jogszabály sem kötelezi a tankerületeket. Egy 2013-as rendelet alapján a neveléssel-oktatással lekötött heti maximális munkaidő, vagyis 26 óra feletti „eseti” helyettesítést el lehet rendelni például akkor, ha az iskolában egy adott munkakör nincs betöltve, és még tart a pályázati eljárás, vagy - ahogy a jogszabály finomkodva fogalmaz - az álláshelyre kiírt nyilvános pályázat sikertelen volt, vagyis az intézmény nem talált például fizika, földrajz, angol vagy éppen informatika szakos tanárt.

A gyakorlatilag ingyen kért helyettesítés hetente nem haladhatja meg a heti hat órát, és - elvileg - egy tanévben legfeljebb harminc napon kötelezhetik a pedagógusokat arra, hogy megtartsák kollégáik óráját. Ez azonban azt jelenti, hogy a tanév eleje óta tanárhiánnyal küzdő iskolákban 26 helyett akár 32 órát is tarthatnak a pedagógusok, és ezért egy fillér pluszpénzt sem kapnak.

„Egyedül vagyok angoltanár két iskolában”

„Valamelyik nap egy középiskolai angoltanárnő édesanyja hívott fel. Azt mondta, a lánya heti 32 órában tanít angolt, mert nincs rajta kívül nyelvtanár. A csoportbontást végképp nem tudják megoldani” - említett egy példát az eduline-nak Galló Istvánné, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke, aki úgy látja, a tanárhiány már nem csak a kisebb településeket érinti, hanem a nagyvárosokat is, sőt a budapesti iskolákban is egyre komolyabb gondot jelent. „A szakképzésben mérnöktanárok nincsenek, nyugdíjba mentek a szakoktatók, gyógypedagógusokból is óriási hiány van, többek között logopédusokból, utazó logopédusokból, det ermészettudományi tárgyat tanítók körében is nagy hiány van, és nyelvtanári, valamint informatika szakos pozíciókra sincs jelentkező” - teszi hozzá.

A Facebookon is számos hasonló történetről számolnak be pedagógusok. „Egyedül vagyok angoltanár két iskolában. Most elkaptam valami nyavalyát, két napig merek itthon lenni. Hétfőn akárhogy is van, mennem kell. Ja, és 60 éves vagyok” - írja egy nyelvtanár.

Az egyik oktatási Facebook-csoportban rengeteg komment érkezett ahhoz a poszthoz, amelyben egy pedagógus jelezte: nem ritka, hogy nem saját tantárgyukat kell tanítaniuk, amikor helyettesítenek. Így fordulhat elő, hogy magyartanár fizikaórát, angoltanár történelmet, matektanár testnevelést tart, akár napokig. „Infó, ének, tesi, vizuális kultúra, állampolgári ismeretek már nagyon mennek nekem is” - ez áll az egyik tanár kommentjében.

Forrás: eduline.hu