Az adozona.hu olvasójának öt éve hiányzik a 40 év jogosultsági időből, amely alapján nyugdíjba mehetne. Vásárolhat-e szolgálati időt? Kérdésére Winkler Róbert nyugdíjszakértő válaszolt.

„A nők 40 éves nyugdíjához rendelkezem 35 évvel (32,5 év ledolgozott munkaviszony plusz 2,5 év passzív gyes). Most megszűnt a munkaviszonyom, nem vagyok biztosított" – írta olvasónk, majd a következőket kérdezte: „Megállapodás köthető-e nyugdíjra jogosító szolgálati idő és a nyugdíj alapjául szolgáló jövedelem szerzésére 34 százalékos járulékbefizetéssel részemre 5 évre? A 40 évből hátralévő 5 év így megváltható-e? Más fizetési kötelezettség van-e? Mint a munkaviszony, ez az időszak is rendes biztosított időnek számít-e, egészségügyi szolgáltatás igénybevételére is jogosít a 34 százalékos járulékbefizetés?"

  Az öregségi nyugdíjhoz hiányzó, legfeljebb 5 év – egyösszegű - megvásárlására kizárólag abban az esetben nyílik lehetőség, amennyiben a reá irányadó öregségi nyugdíjkorhatárt betöltött személy nem áll biztosításra kötelező jogviszonyban, és a nyugdíjkorhatár betöltését követően a nyugdíj megállapításának azon tény az akadálya, hogy az öregségi résznyugdíjhoz szükséges 15 évből, illetve az öregségi teljes nyugdíjhoz szükséges 20 évből az érintett személynek legfeljebb 5 éve hiányzik (Tbj. 34. § (5) bekezdés b) pontja).

   A nők kedvezményes nyugdíjazására való jogosultság megszerzése tekintetében a fent említett egyösszegű szolgálati idő megvásárlása nem alkalmazható – válaszolta szakértőnk, majd így folytatta:

   Levele tanúsága szerint Ön nem áll semmilyen biztosítási jogviszonyban, ezért elvileg Ön megállapodást köthet nyugdíjra jogosító szolgálati idő és nyugdíj alapjául szolgáló jövedelem szerzése céljából, azonban ezen megállapodás alapján a járulékfizetési kötelezettség havonta állna fenn, azaz szolgálati időt előre nem válthat meg (Tbj. 34. § (1) bekezdés).

   Itt szeretném megjegyezni, hogy a nők kedvezményes nyugdíjazása tekintetében jogosultsági időként kizárólag a keresőtevékenységgel járó, vagy azzal egy tekintet alá eső jogviszonnyal szerzett szolgálati időt lehet elismerni. Ezen túlmenően jogosultsági időként a terhesség-gyermekágyi segélyben, csecsemőgondozási díjban, gyermekgondozási díjban, gyermekgondozási segélyben, gyermeknevelési támogatásban és a súlyosan fogyatékos vér szerinti vagy örökbe fogadott gyermekre tekintettel megállapított ápolási díjban eltöltött idővel szerzett szolgálati időt lehet elismerni.

   A megállapodás alapján szerzett szolgálati időt tehát nem lehet figyelembe venni a nők kedvezményes nyugdíjazása tekintetében jogosultsági időként, ugyanakkor ezen járulékfizetéssel fedezett időtartam a nyugdíjkorhatártól függő öregségi nyugdíj tekintetében szolgálati időnek számít.

   A nyugdíjra jogosító szolgálati idő és a nyugdíj alapjául szolgáló jövedelem szerzésére kötött megállapodás (a Tbj. 34. § (1) bekezdése) alapján fizetett 34 százalékos nyugdíjjárulék nem jogosít egészségügyi szolgáltatás igénybevételére.

Forrás: adozona.hu