A magyar munkaadók az idei negyedik negyedévre optimisták, munkaerő-felvételt terveznek – derült ki a Manpower felméréséből, melyhez 750 munkaadót kérdeztek meg. A vállalatok 21 százaléka növekedésre számít, csupán 5 százalékuk tervez elbocsátást, míg a többi cég semmiféle változtatásra nem készül. Ez az adat pedig a legjobb az egész régióban. Mindez összefügg azzal, hogy – amint a Világgazdaság megírta – történelmi csúcson van Magyarországon a betöltetlen álláshelyek száma: a versenyszférában több mint 48 ezer állás üres – írja a Világgazdaság.

A felvételi szándék csak két százalékponttal gyengébb az előző negyedévhez képest, de hat százalékponttal nőtt a tavalyi harmadik negyedéves értékekhez viszonyítva.

A nyugati és az északkeleti régiókban erős a felvételi szándék, aminek hátterében az újonnan nyitott gyárak, az autóalkatrészeket, elektronikai vagy építőanyagokat gyártó cégek állnak – mondta Vég Ottó, a ManpowerGroup ügyvezetője.

Vég Ottó, a ManpowerGroup ügyvezetője

Az automatizálás kulcsfontosságú a gyártó szervezetek számára, melyek még mindig nehezen találnak megfelelő informatikai és mérnöki tehetségeket – emelte ki a szakértő. A bérek növekedése – amire az év hátralévő részében továbbra is lehet számítani – a munkára jelentkezők számának növekedéséhez vezethet, bár teljes megoldást nem jelent – tette hozzá.

Ágazati összehasonlításban a gyártás, az építőipar, illetve a pénzügyi és üzleti szolgáltatások területén tapasztalható kiemelt felvételi kedv. A munkaadók mind a kilenc vizsgált ágazatban a dolgozói létszám bővítését tervezik a következő három hónapban.

A versenyszféra szereplőinek felvételi szándéka folyamatosan növekszik. A gyártás és az építőipar továbbra is Magyarország két vezető szektora, bár a pénzügyi és üzleti szolgáltatások területén is jelentős kereslet mutatkozik – húzta alá Vég Ottó. Nagy a hiány speciális nyelveket beszélő munkavállalókból, főleg a szolgáltató központokban, így az IT-szakemberek és a mérnökök felkutatása mellett ez az egyik legnagyobb kihívás a hazai munkaerőpiacon. Az október és december közti időszakban mind a nyolc régióban munkaerő-növekedést terveznek.

A ma­gyar befektetési feltételek kedvezők a külföldi gyártók számára. Az Észak-Alföldön az egri és a miskolci beruházások növekedése figyelemre méltó – emelte ki a szakértő. A repülőgép-alkatrészeket, az autóalkatrészeket és az elektronikai termékeket gyártók beruházásai látható javulást eredményeznek a térség munkaerőpiaci előrejelzésében. Jelentős bővítést terveznek a közepes és a nagyobb cégek, ugyanakkor a kkv-k és a mikrovállalatok csak kisebb mértékben akarják növelni a létszámot.

Forrás: Világgazdaság