Jelentősen visszaesett a vasúti áruforgalom

Munkahelyek kerülhetnek veszélybe a záhonyi körzetben, miután jelentősen visszaesett a vasúti áruforgalom – írja a szon.hu.

 

Míg a rendszerváltás előtti években 12-14 millió tonna árut raktak át széles nyomtávról keskenyre – és vissza – évente, addig ez a mennyiség 2008-ra a felére olvadt. Ma pedig már csak legfeljebb négymillió tonna áru fordul meg Záhonyban, és ebben benne van az az egymillió, amit a Rail Cargo Hungaria (RCH) irányított át a szlovákiai Ágcsernyőről – fogalmazott a napokban Kovács Imre, a társaság igazgatóságának elnöke.

Negyven százalékon teljesít

Szerinte a forgalom visszaesése azt is jelenti, hogy kevesebb munkáskézre van szükség. Az állami Záhony Port, a magánkézben lévő RCH, valamint több jelentős magánvállalkozás, amely az átrakókörzetben tevékenykedik, mintegy 3000 foglalkoztatottnak ad munkát, azonban a jelenlegi helyzetben a teljes kapacitásnak legfeljebb 40 százalékán teljesít az átrakó. Ez azt is jelenti, hogy sok száz, akár több ezer álláshely kerülhet veszélybe – mondta Kovács Imre.

Ezt a negatív folyamatot még tovább fokozta – és fokozhatja a jövőben – az orosz-ukrán konfliktus.

Ezen vészjósló prognózis apropóján kerestük meg Róka László területfejlesztési szakembert, aki előtt egyáltalán nem ismeretlen a problémakör, hosszú idő óta dolgozik ő is azon, hogy a „kelet kapuja" (ahogy gyakorta emlegetik Záhonyt) újra a régi fényében pompázzon.

– Komplex megoldásra van szükség a keleti határ mentén fekvő térség jelenlegi, és az orosz-ukrán konfliktus miatt várhatóan még tovább fokozódó problémáinak a mielőbbi kezelésére – kezdte előremutató fejtegetését a szakember, aki több javaslatot is felvázolt. Róka László szerint a fellendülés alfája az lehetne, ha megtörténne Záhony körzetének a pontos meghatározása és lehatárolása (ez a cikkünkhöz tartozó grafikán látható).

– Elengedhetetlen lenne az EU-s támogatási forrásból létrehozott Fényeslitkei Ipari Parkban egy olyan helyi menedzsment szervezet felállítása, amely kellő kompetenciával rendelkezik a park működtetéséhez és új befektetők felkutatásához – mondta a Megakom Tanácsadó Iroda vezető szakértője, majd hozzátette: a térség két meghatározó középfokú szakmai iskoláját (Kisvárdán és Záhonyban) mindenképpen meg kell erősíteni a körzet érdekének megfelelően.

Forrás: szon.hu

Társ-szerkesztőségünk:

Sztrájk 2.0Meg­je­lent Ber­ki Er­zsé­bet tu­do­má­nyos i­gé­nyű össze­fog­la­ló mű­ve a mun­ka­harc esz­kö­ze­i­nek ma­gyar­or­szá­gi al­kal­ma­zá­sá­ról.
A Sztrájk 2.0 el­ér­he­tő e‐book for­má­ban.

További információ