Több száz céggel bővül a Facebook munkahelyi programja. A közösségi portál január óta teszteli a vállalati kommunikációhoz készült felületet, mely év végén mindenki számára elérhetővé válhat – tudta meg az Origo.

Év végére bárki számára elérhetővé válna a Facebook at Work nevű új alkalmazás, mely a közösségi portál munkahelyeket célzó kezdeményezésre. A rendszer tesztelése január óta zajlik száz résztvevővel, ezek számát most további több száz céggel emelik, hogy felgyorsítsák a hibakeresést.

A szolgáltatás külsőre nagyon hasonlít a már ismert Facebookra, mivel azonban zárt kommunikációt tesz lehetővé, teljesen biztonságos, és elsősorban munkatársak és cégágazatok kapcsolattartására való. A portál már több nagyhallal leszerződött, partnerük lesz többek között a Heineken sörgyár.

Nem kell azonban milliókat fizetni azért, hogy valahol bevezessék a Facebook at Worköt: a felület úgynevezett „freemium" üzletmodell szerint működik majd, azaz regisztrálni és használni ingyenes, egyes összetettebb funkciók azonban csak költségtérítés ellenében lesznek elérhetők.

Se reklámok, se adatgyűjtés

A Facebook at Work ugyanolyan üzenőfallal rendelkezik, mint a mezei Facebook, az esetenként titkos vagy érzékeny megosztások azonban csak a regisztrált felek számára olvashatók, a portál nem gyűjt adatokat a posztokról.

Sőt, reklámok sincsenek a felületen, mert egyrészt azok kódja nem minden esetben ellenőrizhető (azaz tartalmazhat kémkedő elemeket), másrészt egy szakmai felületen nincs helye az oda nem illő tartalmaknak.

Nem teljesen úttörő

Nem a Facebook az első cég, amely vállalati használatra szánt közösségi oldalt készít, a Microsoft 2012-ben felvásárolta és az Office csomagjába építette be a Yammer nevű cég technológiáját, míg az IBM Connections néven fejlesztett hasonló megoldást, és a Slack nevű szolgáltatást üzemeltető cég is egyre sikeresebb.

Mivel azonban a Facebookot a legtöbb internetező amúgy is használja, a céges felület használata pedig csaknem ugyanolyan, mint a már megszokott közösségi oldalé, a Facebook at Work sikeres lehet.

Forrás: Origo

Társ-szerkesztőségünk:

Sztrájk 2.0Meg­je­lent Ber­ki Er­zsé­bet tu­do­má­nyos i­gé­nyű össze­fog­la­ló mű­ve a mun­ka­harc esz­kö­ze­i­nek ma­gyar­or­szá­gi al­kal­ma­zá­sá­ról.
A Sztrájk 2.0 el­ér­he­tő e‐book for­má­ban.

További információ