A mai világban a nők kettős értékrend szorításában élnek: egyrészt szeretnének megfelelni konzervatív társadalmunk szerepkövetelményeinek, miszerint az a rendes nő, aki időben férjhez megy, időben szül (minimum kettő gyereket) és a karrierjét mindig a családja mögé rendeli. Másrészt mivel hazánkban több a diplomás nő, mint a férfi, a nők a saját elvárásaiknak, vágyaiknak is szeretnének megfelelni, amikor munkaerőként is meg akarják mutatni, mit tudnak – írja a life.hu.

Ahogy egy korábbi cikkünkben is írtuk: „A családalapítás előtt álló nők 49 százaléka retteg attól, hogy probléma adódik a munkahelyén, ha bejelenti, gyermeket vár. Majd pedig az is kiderül, hogy 24 százaléknak valóban volt konfliktusa abból, hogy közölte munkáltatójával, állapotos."

A hazai sztatisztikák sajnos ma még azt mutatják, hogy egy gyermekre vágyó, mindeközben karriert építő nőnek sokszor bizony jó néhány nehézséggel meg kell küzdenie azért, hogy vágyait be tudja teljesíteni. Pedig érdemes lenne tudatosítani idehaza is azt a gondolatot, miszerint a karrier és a család nem két egymást kizáró aspektus, hanem egymást kiegészítő fontos összetevője az életnek.

Szégyen a munka?

Az UNICEF felmérése szerint a holland gyerekek a legboldogabbak a világon, ezzel párhuzamosan pedig Hollandiában a legmagasabb a részmunkaidőben dolgozó, gyereket nevelő nők aránya is. A kismamák 86 százaléka heti 25 órában dolgozik, így amellett, hogy karrierjüket is tovább építhetik, marad idejük családjukra is. A legtöbb európai országban egyébként hetekben mérik a gyest, emellett több a bölcsödei hely és a részmunkaidős foglalkoztatás is jóval nagyobb arányú. A statisztikák pedig arról árulkodnak, hogy ott a legboldogabbak a gyerekek, ahol az anya maga dönthet a munkába állása idejéről.

És mi a helyzet idehaza?

Ha egy anyuka Magyarországon szülés után vissza szeretne menni dolgozni sokszor bizony mentegetőznie kell ismerősei, esetleg családtagjai előtt is, hiszen a konzervatív családmodell szerint a a férfinek kell a pénzt keresnie, a nőnek pedig otthon a helye. Ugyanakkor igenis vannak idehaza is olyan édesanyák, akik a gyereknevelés mellett karrierjükre is szeretének koncentrálni, mert egyszerűen nem érzik magukat teljesnek, ha egész nap otthon kell ülniük, vagy mert a család fenntartásához bizony szükség van egy második fizetésre is, vagy, mert egszerűen szeretik a munkájukat és szívesen töltenek el némi időt felnőtt társaságban is.

Visszailleszkedés?

Mi azon a véleményen vagyunk, hogy egy nőnek, egy anyukának igenis lehetőséget kell adni, hogy bebizonyítsa: helyt tud állni az élet minden területén. Tudjuk, hogy ezek nagy szavak, amikkel dobálózni könnyű. És azt is tudjuk, hogy elsősorban azokat a feltéleket kellene az itthoni munkaerőpiacon megteremteni, amelyek segítségével a magyar anyukák - nyugati társaikhoz hasonlóan - kevesebb erőfeszítéssel, lemondással és lelkiismeret furdalással a hátuk mögött tudnak visszailleszkedni a munka világába. Ehhez komoly változásokra lenne szükség, amelyek valószínűleg nem egyik napról a másikra fognak bekövetkezni. Mindazonáltal még ebben a nehézkes hazai helyzetben is van néhány olyan jó tanács, amelyek segítségével talán könnyebben bebiztosíthatja egy anyuka pozícióját a munkahelyén a babázás ideje alatt is.   

  • Ne égesd fel magad mögött a hidakat: okosan teszed, ha akkor is tartod a kapcsolatodat munkahelyeddel, amíg otthon vagy kisbabáddal. Például, ha találsz valami szakmádba vágó érdekes cikket, küldd el a linkjét munkatársaidnak, törekedj rá, hogy ne csak úgy gondoljanak rád, mint egy anyukára, akinek majd valamilyen helyet kell találniuk, hanem mint egy jó szakemeberre, aki most éppen otthon van gyermekével. 
  • Használd ki az időt: érdemes a gyesen, gyeden töltött időd hasznosan kihasználnod, és továbbképezni magad a saját szakmádban. Iratkozz be egy tanfolyamra, ami hetente csak egy-egy napszak elfoglaltságot jelent – így nem kell hosszú időre megválnod a kisbabádtól, mégis naprakész leszel a saját szakmai területeden, mikor visszaállsz a munkába.

Ne gondold azt, hogy ezek felesleges erőfeszítések. Nem fogják tálcán kínálni neked az állást akkor, amikor úgy döntesz, hogy visszaállsz a munkába, de így sokkal nagyobb esélyed van arra, hogy gyorsabban és könnyebben visszailleszkedj a munka világába szülés után. 

Forrás: life.hu