A honvédelmi kiadások egyre nagyobb részt tesznek ki az állami költségvetésben, de a NATO-kötelezettség teljesítésétől függetlenül is zajlik az állampolgárok bevonása a nemzetvédelmi programokba. A minap a kormány egyik illetékese beszélt a hazafias, honvédelmi gondolatok fontosságáról az oktatásban - írja az mfor.hu.

 Ehhez hasonlóan a civil társadalom aktivitásának növelését szolgálja a kormány szándékai szerint az önkéntes katonák toborzása. A honvédelmi miniszter, Simicskó István az év elején azt nyilatkozta a Figyelőnek, hogy mintegy 20 ezer önkéntes jelentkezésével számolnak.

 

Azóta keveset lehetett hallani a toborzás eredményéről, de mostani megkeresésünkre a Honvédelmi Minisztériumban csak annyit közöltek, hogy "az önkéntes területvédelmi tartalékos szolgálati formával kapcsolatosan tavasszal elindult a tájékoztatás a megyékben, majd folytatódott - és jelenleg is tart - járási szinten."

Arra, hogy ez hány főt érint, nem terjed ki a tájékoztatás. Arra viszont igen, hogy milyen juttatásokkal jár az önkéntes szolgálat.

Mint írták, a szerződéskötést követően a honvédelmi illetményalap 75 százalékában megállapított szerződéskötési díjat kap a jelentkező. Ez jelenleg bruttó 31 215 forint. A teljesített szolgáltati évenként, utólag, egy alkalommal rendelkezésre állási díjat is fizetnek az önkéntes tartalékos állományba tartozó katonáknak. Ennek összege a hatályos minimálbérrel egyezik meg, ami jelenleg bruttó 127 000 forint.

Ez a pénz akkor is megilleti a tartalékost, ha nem hívták be szolgálatra. Tehát akkor is, ha nem kellett átlépnie a laktanya kapuját.

Más a helyzet, ha szolgálatot kell teljesíteni. Arra az időre a szerződésben foglalt beosztáshoz előírt rendfokozat szerinti illetmény jár. A pénzbeli juttatások mellett laktanyai elhelyezést, térítésmentes étkezést és hadiruházati ellátást kapnak. Vagyis mindazt, amit a régi, kötelező katonai szolgálat idején megillette a bevonulókat.

Az önkéntes tartalékosok ezeken túl szociális támogatásokban - például utazási költségtérítésben - is részesülnek.

A HM tájékoztatása szerint a tartalékos katonának a rendelkezésre állás időszakában nincs az általános katonai élettel kapcsolatos kötelezettsége. Behívásakor a Magyar Honvédség tényleges állományába kerül, szerződésében pontosan rögzítik a feladatait. Attól kezdve a katonának járó jogok, illetve kötelezettségek vonatkoznak rá. Például eleget kell tennie a parancsoknak, a meghatározott időben és helyen szolgálatra alkalmas állapotban kell megjelennie.

A minisztérium szerint a honvédelem egyik legfontosabb célja a hivatásos és szerződéses állomány feltöltöttségének a növelése. Erre szolgál egyebek mellett a 2019-ig tartó folyamatos illetményfejlesztés, a honvédelmi életpálya-modell.

A területi alapon szerveződő önkéntes tartalékosokról már volt szó. Rajtuk kívül a teljes civil szférát meg akarják szólítani. Ebben kiemelt szerepe van a Honvédelmi Sportszövetségnek, amely a szabadidősportokon keresztül próbálja bekapcsolni a társadalmat.

Fontos cél továbbá a fiatalok megnyerése, a tárca "változatos ösztönzőkkel" igyekszik érdekeltté tenni őket abban, hogy tevőlegesen is részt vegyenek Magyarország biztonságának megőrzésében - például önkéntes tartalékosként.

Forrás: mfor.hu