Történelmi döntést hozott a svájci szövetségi bíróság: az alpesi ország legfelső jogi testülete, elutasította a Neuchatel kantonban bevezetendő minimális órabér elleni utolsó beadványt is, így a régióban, Svájc történetében először, életbe lép a minimálbér – írja a HVG.

2001-ben népszavazáson döntöttek Neuchatel választói a kantonális minimál órabér mellett. De a kanton munkaadóit tömörítő szervezetek több fórumon is megtámadták a döntést. A jogi procedúra a legfelső szövetségi bíróságig jutott, sokáig tartott, de most végleges döntéssel zárult.

Neuchatel kantonban minimum 20 frankos (5300 forintos) órabért kell fizetni a hivatalos munkaviszonyban lévő alkalmazottnak. 

 Az egyetlen kivétel a szezonális munkaerőt foglalkoztató mezőgazdaság, ahol kisebb bérért is lehet hivatalosan dolgozni, persze ez csak egy rövid időszakra érvényes. A húszfrankos órabérből 3480 svájci frankos havi fizetés jön ki, de a svájci normák szerint ez a bér nem elég a normális életvitelhez, aki csak ennyit keres, szociális segélyre szorul és kap is támogatást.

 A svájci statisztikai hivatal nemrég riadót fújt, mert konstatálta, hogy a lakosság több mint hat százaléka a 2239 frankos szegénységi küszöb alatt él, és ezt aggasztónak tartotta, erről a hvg.hu is beszámolt.

Persze a szegénységi küszöb egészen mást jelent Svájcban, mint Nyugat-Európa más tájain, hogy a közép- és kelet-európai régiókról ne is beszéljünk. Svájcban már az is szegény aki, havonta nem tud legalább egyszer étterembe, színházba és koncertre menni. Tehát Svájcban a havi létminimum 633 ezer forint körül van. Ez az összeg nem csak magyar szempontból csillagászati, hanem még a hozzánk képest gazdag szomszédhoz képest is- írja a Le Figaro.

Franciaországban a minimális hivatalos órabér 9,76 euró, vagyis alig több mint a fele a Neuchatel-ben most bevezetendő 20 svájci frankos, 17,38 eurós minimál órabérnek. A minimális órabér bevezetését Genf, Vaud és Valais kanton népszavazáson elutasította, viszont Jura és Tessin kantonban sínen van a minimális órabér elfogadását helyeslő voksolás.

 2014-ben a legnagyobb svájci szakszervezeti szövetség országos népszavazást kezdeményezett a 22 svájci frankos minimális órabérről, ezt a választók 76,3 százaléka elutasította. De most egy kantonban a 26 közül mégis életbe lép az óránkénti 20 svájci frankos minimálbér.

Forrás: HVG