Júliustól létesülhetnek nyugdíjas-szövetkezetek a dolgozni akaró idősek továbbfoglalkoztatására. Az ötletet a diákszövetkezeti forma adta, a cél az országos munkaerőhiány mérséklése.

Bár Fiák István a DiákÉsz elnöke korábban azt nyilatkozta, hogy már júliusban munkába állhatnak az érintettek, a nyugdíjas-szervezeteknél még folynak az előkészületek. Két ilyen szervezetről tudunk eddig: az országos lefedettséggel rendelkező Szomszédokról és a miskolci Harmadik Kor Közérdekű Nyugdíjas Szövetkezetről.  
Az atv.hu mindkét szervezet képviselőjét megkereste arról érdeklődve, milyen tapasztalatokkal rendelkeznek az első hónapról. Kiss Gábor, a Harmadik Kor Közérdekű Nyugdíjas Szövetkezet Igazgató Tanácsának elnöke és Kováts Balázs, a Szomszédok ügyvezetője is megerősítette: a konkrét foglalkoztatás még nem kezdődött el.

Még nem dolgoznak

Kiss elmondta, irodájuk augusztus 3-án nyitott meg, előtte a Kormányhivatal munkaerő kölcsönzési nyilvántartásba vételi eljárását kellett lefolytatni. 

Most tartanak ott, hogy megköthetik az első szerződéseket, de már több száz regisztrált tagjuk van.

„A napokban írjuk alá az együttműködési megállapodást partnereinkkel, ami alapján megyénkben, Ózdon, Kazincbarcikán és Sárospatakon személyesen is intézheti ügyeiket az aktív nyugdíjasok.”

Kováts, a Szomszédok ügyvezetője arról számolt be, hogy ők a cégbíróságon akadtak fenn. Elmondása szerint négy nyugdíjas-szövetkezetük lesz, ebből kettő már bejegyeztek, a pesti és északi Szomszédokat. A maradék kettő kérelmét – a déli Szomszédokét, ami a Balaton déli részére eső területeket foglalja magába, illetve és keleti Szomszédokét, ami kelet-magyarországi területeket érinti – a cégbíróság visszadobta, úgyhogy ott még el sem kezdődött a munka.

Sok-sok Lenke néni

„Gyakorlatilag konkrét munka még alig van, pilot projektek mennek csak. Az északi szomszédok már elkezdték a munkavégzést, de ott is főleg a felmérés zajlik” – tette hozzá az ügyvezető. És hogy milyen állásokat tölthetnek a szövetkezeti formában részvevő nyugdíjasok?

A kereskedelmet mindkét vezető első helyen említette, amit Kiss Gábor a vendéglátás, az egészségügy és a szociális ellátás területeivel egészített ki.

„Nagyon erős a kiskereskedelmi érdeklődés, a Tescótól és Auchantól kezdve az ÁFÉSZ üzletekig” – tette hozzá Kováts Balázs megemlítve, hogy ezeken a helyeken most is vannak nyugdíjas foglalkoztatottak főállásban, a szövetkezeti forma azonban kedvezőbb, mert mind a munkáltatónak, mind a nyugdíjasnak kevesebb járulékot kell fizetnie.

A Szomszédok elindulását nagyban segítette a DiákÉsz (Diákvállalkozások Országos Érdekképviseleti Szövetsége) is, akikkel partnerként működnek együtt az induláskor. „A DiákÉsz abban nagy segítség, hogy ott főleg azok a nagyobb iskolaszövetkezeti tagok vannak jelen, akik gyakorlatilag lefedik a magyar piacot a diákmunka tekintetében” – mondta el portálunknak az ügyvezető. Magyarul, azokkal a megbízókkal tudnak kapcsolatot teremteni, akik a diákszervezetekkel is együttműködnek, ezzel is segítve a nyugdíjas foglalkoztatás sikerét.

Továbbá hasznos információkkal is ellátja a DiákÉsz a Szomszédokat. „Nekik nagy jogi adatbázisuk van a különböző esetekről, nagy tapasztalatuk a szövetkezeti működésről, ebben tudnak igazán segíteni” – tette hozzá Kováts. Majd a kérdésre – miszerint a nyugdíjasok kiszoríthatják-e a diákokat a munkaerőpiacról – azt válaszolta: ettől nem félnek. Céljuk, hogy a diákok munkáját kiegészítve próbálják feltölteni az igényelt létszámot az adott munkáltatónál.

Egymillió potenciális visszatérő

Magyarországon jelenleg közel kétmillió nyugdíjas él. A HRportál július elején ismertette a Work Force Kft. 2123 nyugdíjas körében végzett kutatását: eszerint a válaszadók 82 százaléka jelenleg nem dolgozik. 12 százalékuk dolgozik, túlnyomó arányban részmunkaidőben.

A jelenleg is aktív dolgozókon felül a nyugdíjasok további 59 százaléka, azaz közel 1,2 millió menne vissza dolgozni, döntő többségük szintén részmunkaidőben.

A megkérdezett nyugdíjasok 67 százaléka hajlandó lenne korábbi pozíciójához és képzettségéhez képest alacsonyabb besorolású munkát is vállalni. Népszerű célpontnak számít a közszféra, a kereskedelem, az egészségügy, a bank-és pénzügy valamint a logisztika és közlekedés.

A kutatásból az is kiderült, hogy azok közül, akik visszamennének dolgozni, mindössze 35 százalék próbált állást találni az elmúlt egy év alatt, ám csak 10 százalékuk jut el odáig, hogy interjúra hívják. Ez azt jelzi, hogy nagy többségük nem is reménykedik abban, hogy állásra lel, míg a munkaadók nem túl bizakodók a foglalkoztatásukban. Pedig a válaszadók 41 százaléka folyamatosan figyeli, mi történik a szakmájában, keresi az erről szóló információkat, azaz feltehetően tévhit, hogy az idősebbek már nem tartanak lépést a korral, olvasható a kutatásban.

Forrás: atv.hu