Augusztusban dupla családi pótlékot kapnak a családok, hogy könnyebben tudjanak készülni az iskolakezdésre, emellett idén szeptemberben már az elsőtől a kilencedik osztályig minden gyermek ingyen kapja a tankönyvcsomagot - mondta Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára szombati, budapesti sajtótájékoztatóján.

Az államtitkár közlése szerint, mivel sok családnak fokozott anyagi megterhelést jelent az iskolakezdés, a kormány úgy döntött, hogy a szeptemberi családi pótlékot több mint egy héttel korábban folyósítják. Így augusztusban a családok kétszer, a hónap elején és a hónap végén is kapnak családi pótlékot, hogy az iskolakezdéshez szükséges felszereléseket időben meg tudják venni - mondta.

Amire viszont több százezer családnak nem kell költenie idén szeptemberben, az a tankönyvcsomag - folytatta Rétvári Bence.  A kormány ugyanis szeptembertől az elsőtől a kilencedik osztályosokig minden gyermek számára ingyenesen biztosítja a tankönyvcsomagot. Ezzel az ingyenes tankönyvellátási rendszer négy évnyi fokozatos kiterjesztését lépi meg a kabinet egy év alatt, hiszen az eredeti ütemezés szerint a tavalyi 1-4. osztályosok után idén az 1-5. osztályosokig bővítették volna a tankönyvhöz ingyen jutó gyermekek körét - emelte ki.

A szükséges mintegy 12 milliárd forint költségvetési fedezet is rendelkezésre áll ehhez a nem rászorultsági, hanem alanyi jogon járó, természetbeni juttatáshoz - közölte az államtitkár. Az intézkedés több mint egymillió gyermeket és családjukat érinti, korábban még soha ennyi gyerek nem kapott ingyen tankönyvet Magyarországon - hangsúlyozta.

Rétvári Bence kérdésre válaszolva, egyes vitatott iskolaigazgatói kinevezésekkel kapcsolatban elmondta: egy évben sok száz igazgatót neveznek ki, és a döntések elsöprő többségével, 99,5 százalékával mindenki egyetért. „ Ha bárki úgy érzi, hogy törvénytelen volt az eljárás, akkor jogorvoslattal élhet, de úgy tudom, az eljárás törvényességét senki sem vitatta egyik esetben sem” - tette hozzá.

Azzal kapcsolatban, hogy a Házi Gyermekorvosok Egyesülete szerint hiány alakult ki a gyermek oltóanyagokból, az államtitkár elmondta, júliusban kétszer szállítottak ki harmadik negyedéves oltóanyagokat a járási kormányhivatalokhoz, 10-én és 28-án. Ennek következtében maximum egy-két helyen lehetett néhány napos csúszás, de ez nem veszélyeztette sehol a gyerekek egészségét - jelentette ki. Ha valahol valóban a kormányhivatal vagy az oltószervek hibájából állt elő több hetes, hónapos hiány, akkor azt a helyi járási kormányhivatal népegészségügyi részlegén kell megvizsgálni - tette hozzá.