Lehet, hogy eddig szívességből tettél meg olyasmit, amiért valójában pénz járt volna – olvasható a femina.hu-n.

Előfordult már, hogy a főnök megkért, maradj bent tovább, vagy helyettesíts egy kollégát, és te úgy gondoltad, ez természetes, és nem jár érte plusz pénz?

Tévedtél, mert mindkét esetben jogosult lennél túlórapótlékra vagy helyettesítési díjra. Erről sajnos nem mindenki tud, ahogyan arról sem, mennyi pénztől lehet így elesni.

Túlóra

A túlóráért plusz pénz jár, ám nem minden esetben ugyanannyi. A Munka Törvénykönyve szerint az a munkával töltött idő számít túlórának, ami a munkaszerződésben foglalt munkaidőkereten felül esik - ide tartozik az ügyelet is. 

A munkaidő-beosztás szerinti napi munkaidőt meghaladóan elrendelt rendkívüli munkaidőben, a kereten vagy az elszámolási időszakon felül végzett munka esetén 50% bérpótlék jár a dolgozónak. Rugalmas helyeken ezt a túlóra időtartamával megegyező plusz szabadidőre is beválthatod.

Ha pihenőnapon kell dolgoznod, például ügyeletes vagy hétvégén, ugyanígy 50% bérpótlék illet, fizetett munkaszüneti napon, ünnepnapon viszont 100% túlórapótlékot kellene kapnod - kivéve, ha biztosítanak helyette egy másik pihenőnapot, ilyenkor a bérpótlék mértéke 50%-ra csökken.

Helyettesítés

A helyettesítés - vagy más szóval átirányítás - is plusz pénzt von maga után, de ennek mértéke nincs annyira behatárolva, mint a túlórapótléké, itt az elvégzett munka mennyiségét kell figyelembe venni. Ha a munkavállaló saját feladatai helyett történik, a munkáltató megállapíthat némi plusz juttatást, de nem köteles ezt tenni.

Ilyenkor mindössze annyi a kikötés, hogy akkor sem lehet kevesebb a dolgozó érintett havi keresete, ha az átirányítás alatt kisebb mértékű vagy könnyebben elvégezhető munkát bíztak rá, mint a saját feladatköre.

Ha azonban a helyettesítés a saját feladatok elvégzésén felül történik, a munkáltatónak ezt honorálnia kell, a helyettesítési díjat a munkával töltött idő és a feladat nehézsége alapján kell kiszabni.

Forrás: femina.hu