Bár a vállalkozások száma az utóbbi évek trendjével ellentétben csökkent 2014-ben, az értékesítés nettó árbevétele, a befizetett adó, a társasági adóbevétel mind nőtt – derül ki a NAV friss adataiból. Szja-t 80 ezer fővel többen fizettek, így ebből is több lett az állam bevétele – írja a napi.hu.

Magyarországon sokan gondolják úgy, hogy több vállalkozást tartanak fent, így több gazdasági formát is életben tartanak, bízván abba, hogy így mindig a legmegfelelőbb adózási formát tudják választani - állapította meg Varga Árpád, a NAV elnökhelyettese. Az árbevételnél szép növekedésről beszélt Varga, az összbevétel elérte 78 ezer milliárd forintot, ebből pedig 394,8 milliárd forintnyi társasági adóbevétele volt az államnak.

A cégméretnél nincs meglepetés: 89 százalékuk mikrovállalkozás, amelyek a belföldi adóbevételnek csak a 19,2 százalékát adják, míg az adózók 3,9 százalékát kitevő nagyobb vállalkozások 41,7 százalékát. Még nagyobb az eltérés az exportbevételeknél: ezek 74 százaléka ugyanis a nagyobb cégekhez köthető, azaz egyelőre még távoli az a kormányzati szándék, hogy a magyar kkv-k súlya nagyobb legyen a külkereskedelemben.

Nőtt a nyereséges vállalkozások száma is tavaly, mégpedig 2,2 százalékkal, miközben a veszteséges cégek száma 11,1 százaléka csökkent - igaz, ezen cégek vesztesége ennél nagyobb mértékben 18 százalékkal emelkedett. Rossz hír ugyanakkor, hogy az adóterhelés összességében 0,9 százalékkal nőtt, így elérte a 11 százalékot.

A családoknál 190 milliárd maradt

Tavaly összesen 4,5 millió magyar nyújtott be szja-bevallást, ami 80 ezres növekedés az előző évhez képest. Ez nem a közmunkásokból adódik - hangsúlyozta a szakember, aki szerint ez a növekedés teljes egészében a versenyszférának köszönhető. Bár a kormányfő által megcélzott 5 milliós célt még nem értük el, ám szépen közeledünk ehhez a szinthez - fogalmazott az adóhatóság vezetője.

Ennek is köszönhetően 113 milliárddal több adóbevétel érkezett az adóhatósághoz, így tavaly 9430,3 milliárd forintot tett ki. A bevétel legnagyobb része (8661 milliárd forint) munkaviszonyból származó bérből jött, míg az önálló tevékenységből 339,8 milliárd forint jött be. Érdekesség, hogy külföldön is adózott jövedelemből is befolyt 11,9 milliárd forint.

A családi adókedvezményt 1,1 millió ember vette igénybe, átlagosan egymillió forint kedvezményt kapva, így a NAV számításai szerint 190,3 milliárd forint maradt a családoknál. Az szja-terhelés 13,7 százalék volt tavaly, ami 0,1 százalékponttal magasabb, mint az egy évvel korábbi. A forrásadós jövedelmeket terhelő adó 112,4 milliárd forintról, 129 milliárd forintra emelkedett. Az ország kettészakadását jól mutatja, hogy Budapesten és Pest megyében keletkezett az összes összevont jövedelem 34,9 százaléka, 3286,9 milliárd forint.

Ennyi volt a legmagasabb fizetés

A 2014-ben realizált legnagyobb összevont jövedelem 1120 millió forintot tett ki, ami 2237 forinttal alacsonyabb az előző évinél - ez egyébként ugyanaz a személy, aki 2013-ban volt. Míg a 2013-as adatból 3355 millió forint egyéb önálló tevékenységből származó jövedelem volt, addig tavaly a legmagasabb jövedelem teljes egészében munkaviszonyból származott.

Tavaly 4344 millió forint volt a legnagyobb forrásadós jövedelem - ebből 4341 millió forint osztalékból származott - ami mindössze 39,5 százaléka a 2013-ban bevallott legmagasabb 10 991 millió forintos éves jövedelemnek. A NAV szerint a 695 millió forinttal a toplista élén álló adózó volt 2014 legnagyobb adófizetője is.

Forrás: napi.hu