Nem adottak a feltételei a diákok szakképzés felé terelésének, jelenleg nagyjából félmillió szakmunkás hiányzik a rendszerből – véli Mendrey László.

 A szakképzésben nagyon kevés az oktató, a szakma elöregedett, és a gyakorlati helyeken sincsenek meg a szakmai feltételek. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke szerint versenyképes fizetést kellene biztosítani az oktatóknak és a képzésből kikerülőknek az elvándorlás megállításához.

Mendrey László, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke

 Ahogy fogalmazott: vonzóvá kellene tenni a szakképzést, és versenyképes fizetést kellene biztosítani azoknak, akik ott dolgoznak a szakképzésben, és azoknak is, akik kikerülnek, jelen pillanatban egyik feltétel sem adott. Az építőiparban már most is nagy probléma a munkaerőhiány, miután felpörögtek az építkezések. Erről Koji László, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének elnöke beszélt. Szerinte a következő 15-20 évben nem lesz elegendő végzős építőipari szakmunkás, a képzőintézményeket át kell majd állítani a felnőttképzésre, átképzésre, továbbképzésre.

 Forrás: somogytv.hu