Már lehet jelentkezni a hátrányos helyzetű, köztük a roma diákok iskolai előmenetelét segítő Útravaló ösztöndíjprogram idei pályázataira.

A szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár keddi budapesti sajtótájékoztatóján ismertette a középiskola elvégzését, valamint az érettségi megszerzését támogató, ösztönző kiírásokat, amelyekre szeptember 15-éig várják a jelentkezéseket.

Czibere Károly, szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár

Czibere Károly közölte, az Út a középiskolába kiírásra 7. és 8. osztályos, míg az Út az érettségihez pályázatra középiskolás fiatalok jelentkezhetnek, ha megfelelnek a feltételeknek.

Az államtitkár elmondta, az Útravaló ösztöndíjprogram két, most meghirdetett pályázatára 1,6 milliárd forintos uniós forrás áll rendelkezésre. Ebből összesen csaknem 9-10 ezer diák kaphat - a tanulmányi eredménytől függően - 7-14 ezer, illetve 8-15 ezer forintos havi támogatást 10 hónapig, a tanulók felkészülését pedig mentorok segítik.

Czibere Károly arról beszélt, hogy a befogadó iskolák mellett szükség van ösztönző támogatásokra, amelyek javítják a tanulási eredményességet és csökkentik az iskolai lemorzsolódást. A cél az, hogy a fiatalok életét ne határozza meg, ha hátrányos helyzetű családban nőnek fel vagy ha a szüleik alacsonyabb végzettségűek - mondta.

Szerinte az iskola olyan „beruházás, befektetés” kell, hogy legyen a hátrányos helyzetű diákok számára, amely életre szólóan kamatozik számukra és az egész társadalom számára. A kormány ezt segíti egyebek mellett az ingyenes tankönyvvel és a díjmentes étkeztetési programmal, a tanodákkal vagy az ösztöndíjrendszerrel - fűzte hozzá.

Arra hívta fel a figyelmet, hogy a hátrányos helyzetű fiatalok számára a legnagyobb kockázatot az oktatási rendszer elhagyására az iskolatípusok közötti váltás jelenti. Szerinte ennek egyik oka lehet, hogy a szülők nem tudják a váltással járó többletköltségeket finanszírozni, ezért van szükség az iskolai átmenetet segítő ösztöndíjakra.

Az ösztöndíjpályázatok dokumentumai a www.emet.gov.hu honlapon érhetők el. Az Útravaló ösztöndíjprogram keretein belül - a most meghirdetett pályázatok mellett - további két projekt is működik: az Út a szakmához és az Út a diplomához.

A Budapesti Református Cigány Szakkollégiumban tartott sajtótájékoztatóján az államtitkár elmondta, tavaly 9200-nál több diák tudott élni valamelyik ösztöndíjjal, közülük mintegy 7100 roma fiatal.

Káli-Horváth Kálmán, a tavaly ősszel elindított kollégium igazgatója arra hívta fel a figyelmet, érdemes tanulni, még akkor is, ha a mélyszegénységben élőknek nem tűnik jó megoldásnak, hogy a fiatal még éveket töltsön tanulással.

Közölte azt is, hogy az általa vezetett kollégiumi közösségbe augusztus 4-éig várják a főiskolás, egyetemista roma, hátrányos helyzetű fiatalok jelentkezését.