A Key Safety Systems (KSS) megvásárolja a csődvédelem alá került Takata japán autóalkatrész-gyártó szinte összes vagyonelemét, és a cég egyetlen egységét sem tervezi bezárni.

Tokióban felfüggesztették a Takata japán autóipari beszállító részvényeivel való kereskedést, miután a vállalat csődvédelmet kért hétfőn Japánban és az Egyesült Államokban is. A részvényeket várhatóan július 27-én vezetik ki a tokiói tőzsdéről. A hibás légzsákok gyártásért felelősséget vállaló cég árfolyama a botrány kirobbanása, 2014 januárja óta 95 százalékot esett – írja az MTI.

A japán cég az Egyesült Államokban is csődvédelmet kért, így lehetővé vált, hogy pénzügyi mentőövet kapjanak a KSS-től. Az amerikai cég közlése szerint kevés kivétellel meg akarják tartani a Takata alkalmazottait világszerte, és nem akarnak bezárni egyetlen üzemet sem.

 A Takata által gyártott hibás légzsákok legkevesebb tizennégy ember halálával és százötven sérüléses autóbalesettel hozhatók összefüggésbe. Meleg, párás időjárási viszonyok között a légzsákok ütközés nélkül is felfúvódhatnak. Világszerte mintegy százmillió légzsákot minősítettek problémásnak, aminek következtében a járműipar történetének legnagyobb visszahívási hulláma indult meg.

A Takata miskolci üzemének alapkőletétele 2014. márciusában zajlott, a rendezvényen Orbán Viktor miniszterelnök az előző évek legjelentősebb magyarországi beruházásának nevezve az üzem létrehozását.