A tankerületi tanácsok tervezett taglistája „zöld utat biztosít a kormányzati akarat-gőzhenger gátlástalan nyomulásának” - írja a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) közleményében.

Januártól az iskolák működtetése is állami kézbe került, vagyis a helyi önkormányzatoknak hivatalosan nem sok kapcsolatuk maradt az iskolákkal. Ennek kompenzálására jött létre a tankerületi tanácsok koncepciója: a tankerületi központok a helyi szakemberekkel közösen vitassák meg az intézményekkel kapcsolatos ügyeket. Ez azt jelenti, hogy az 59 tankerületi központ mellé 59 tankerületi tanácsnak kellett volna létrejönnie. A Magyar Nemzet múlt héten azt írta, a szervezetek felállítása egyáltalán nem ment könnyen a Balog Zoltán vezette Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi). Bár már tavaly júliusban azt nyilatkozta Palkovics László oktatási államtitkár, hogy készül a tanácsok működésének leírása, és reméli, hogy januárra meg is alakulnak, ebből eddig nem lett semmi. A végül közel egy év alatt megalkotott koncepció alapján a tankerületi tanácsoknak mindössze „javaslattevő, véleményező, tanácsadó” szerepe lesz, ráadásul „szükség szerint, de évente legalább kétszer” kell csak ezeket összehívni.

„A 2017. január elsejével felállított Klebelsberg Központtal együtt megalakultak a tankerületi tanácsok. Ezek működésének szabályozására készült a 134/2016-os kormányrendelet módosítása, melyet véleményezésre a PDSZ-nek is megküldtek. Ebből egyértelműen kiderül, hogy a tankerületi tanács (akárcsak országos szintű megfelelője, az OKNT), a miniszter által öt évre felkért tagokból áll, melyek között megtalálható pl.: a Nemzeti Pedagóguskar, a miniszter által megjelölt szervezetek, az önkormányzati szövetségek, a nemzetiségi önkormányzatok, a nagycsaládosok, és a diákönkormányzatok képviselője is” - írja a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete.

A PDSZ szerint annak ellenére, hogy az eredeti előterjesztésben - amely épp egy éve látott napvilágot - még szerepet szántak az érdekvédelmi szervezeteknek, látható, hogy „a jogalkotó biztosra megy. Eleve kizárja a rendszert kritizálók képviselőit”. „Nem kíván teret biztosítani a szakszervezeteknek sem, annak ellenére, hogy ezen szervezetek mindegyike nagyobb legitimitással bír, mint a kormányzat által privilegizált helyzetbe hozott – kényszertagságú, s gyakorlatilag nem mérhető legitimitású – Nemzeti Pedagógus Kar” - írják.

Hozzáteszik: követelik a tervezet módosítását, tiltakoznak az ellen a gyakorlat ellen, mely eleve lehetetlenné teszi a szakszervezeti érdekérvényesítést „zöld utat biztosítva így a kormányzati akarat-gőzhenger gátlástalan nyomulásának, s még csak a látszatra sem adva – ab ovo-  téve zárójelbe a tankerületi tanácsok szerepét”.

Forrás: eduline.hu