Az egészségügyért felelős államtitkár álhírnek nevezte, hogy az ápolók és nővérek felmondása miatt be kellett zárni a dél-pesti kórház egyik belgyógyászati osztályát, szerinte csupán a betervezett felújítások folynak. A hvg.hu azonban úgy tudja, szó sincs nyári festésről, a problémás osztályra tényleg lakat került. Úgy tudjuk, az az értesülés is igaz, miszerint a dolgozók inkább a svéd bútoráruházat választják, mint hogy az egészségügyben robotoljanak.

A Hír Tv számolt be arról a Facebookon terjedő híresztelésről, miszerint a dél-pesti Jahn Ferenc Kórház 3-as számú belgyógyászati osztályán felmondó ápolók, nővérek közül többen a közelben nyílt új IKEA-ba mentek dolgozni, mert ott jobb fizetést kaptak. A hír szerint a felmondások miatt be is kellett zárni az érintett osztályt, mert fenntarthatatlanná vált a működése.

A kórház működését ismerő forrásaink szerint többről van szó, mint pletykáról és nem is újdonság a dolog; az elmúlt 1-2 évben vált igazán kritikussá a munkaerőhiány az osztályon, sokan mondtak fel vagy kérték áthelyezésüket egy másik osztályra. Túlterheltség, ki nem fizetett túlórák – legtöbbször ez állt a távozás mögött. A kórház vezetése úgy próbálta orvosolni a súlyos munkaerőhiányt, hogy bérnővéreket vett fel az osztályra.

Azok a kevesek, akik maradtak, most mondtak fel, és úgy tudjuk, egyszerre jelentették be felmondásukat a kórház vezetésének. És azért is esett választásuk az IKEA-ra, mert több korábbi kollégájuk már régebb óta dolgozik a svéd bútoráruháznál és jók voltak a tapasztalataik, 30-40 százalékos fizetésbeli különbséget is emlegettek forrásaink.

A felmondásokról szóló hír másnapján Németh Szilárd, a Fidesz alelnöke Facebook-oldalán cáfolta, hogy bezárt a Jahn Ferenc belgyógyászati osztálya; a korábbi rezsibiztos felhívta a kórházat, ahol azt a tájékoztatást kapta, hogy továbbra is üzemel a szóban forgó osztály, nem volt és nem számítanak tömeges felmondásokra. Németh információi szerint csupán néhány kórterem van lezárva karbantartási és felújítási munkák miatt, ami összesen 42 ágyat érint a 267 aktív és 259 krónikus ágyból. Úgy látszik, minimum a Fidesz alelnökének kell lenni ahhoz, hogy valaki korrekt tájékoztatást kapjon az adott kórház helyzetéről, a Hír Tv ugyanis tegnap még hiába kereste a kórházat.

Csak festenek, szó sincs bezárásról

Megkerestük a kórházat, hogy valóban adtak-e tájékoztatást Némethnek, illetve hogy valósak-e a politikus oldalán feltüntetett adatok. Konkrét válasz helyett egy közleményt küldtek, amiben gyakorlatilag megismétlik a fideszes politikusnak mondott állításokat (vagyis hogy felújítások zajlanak), azzal a kiegészítéssel, hogy "az egészségügyben tapasztalható általános orvos- és szakdolgozó hiány ellenére a Dél-pesti Kórházban dolgozó orvosok és szakdolgozók mindent megtesznek a folyamatos, biztonságos, magas szakmai színvonalú betegellátás biztosítása érdekében."

Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár egyenesen álhírnek nevezte a Hír Tv értesüléseit, azt állítva, hogy csak a szokásos nyári festés folyik a kórházban.

Ezzel szemben forrásaink határozottan állították, hogy az osztály nem működik; hivatalosan ugyan nem zárták be, de nem fogad betegeket. Sőt, elmondásuk szerint szó sincs semmilyen felújításról – legalábbis a 3-as számú belgyógyászati osztályon biztosan nem. A "felújítás" feliratú tábla is csak kedden, a Hír Tv riportja után került ki az osztály bejáratára – állítják.

Cserbenhagyott terhes nő, hulla a mosdóban

A Jahn Ferenc Kórház utoljára azzal került be a hírekbe, hogy június elején egyik éjjel több mint 20 percig nem kapott segítséget egy terhes nő, aki a kórház előtt kapott epilepsziás rohamot. Az intézmény főbejárata zárva volt, a mentők nem akartak kocsit küldeni érte, így csak a taxisok és a buszsofőr önzetlen segítségén múlt, hogy nem történt nagyobb baj. Ugyanez a kórház volt az, ahol tavaly novemberben többnapos hullát találtak az egyik mosdóban, de volt, hogy ágyi poloskák miatt kellett fertőtleníteni az egyik osztályt.

Ezért éri meg a svédeknél dolgozni

A Pénzcentrum forintra kiszámolta, miért lehet kedvezőbb a bútoráruházban dolgozni, mint a magyar egészségügyben: a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat (NFSZ) legfrissebb adatai szerint az ápolók, szakápolók alapbére 139 ezer forint. Erre jönnek rá még a pótlékok, kiegészítések, így az itt dolgozók teljes keresete bruttó 197 ezer forintra jön ki.

Az IKEA-nál az átlagos bruttó alapbér 202 ezer forint a nem vezető beosztású áruházi dolgozók körében, a ténylegesen szerződött óraszámokat figyelembe véve az áruházi, nem vezető beosztású munkavállaló átlagos szerződött óraszáma napi 7 óra, alapbére pedig bruttó 178 ezer forint. Ehhez még számos kiegészítő juttatás jön (pl. szombati és vasárnapi bérpótlék, étkezési hozzájárulás stb.) így a Pénzcentrum úgy kalkulál, hogy az még mindig több lehet, mint az ápolói átlagkereset.

A fizetésen kívül két dolog még biztosan az IKEA mellett szól: az egészségügyhöz képest összehasonlíthatatlanul kevesebb a stressz, illetve nem kell éjszakázniuk a dolgozóknak. A Hír Tv megkereste az IKEA-t, de ott azt közölték: dolgozóik előző munkahelyéről nem adhatnak tájékoztatást.

Forrás: HVG