„2018. január 1-től a garantált bérminimum 180 ezer forint felett lesz, vagyis egy főiskolát végzett, pályakezdő pedagógus kevesebbet fog keresni, mint egy szakmunkás” - mondta Galló Istvánné, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke.

A szakszervezeti vezető az ATV-nek azt mondta, „akinek van egy érettségije, egy szakmája, annak a garantált bérminimumot oda kell adni”, ennek az összege 180 ezer forint felett lesz 2018-tól, miközben a főiskolát végzett, pályakezdő pedagógusok fizetése 170-180 ezer forint körül van.

Galló Istvánné, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke

Galló Istvánné szerint a kormány 2013-ban azt ígérte, hogy a pedagógus béreket a mindenkori minimálbérhez igazítják, ezzel biztosítva a fizetés értékállóságát, később mégis elszakították a bértáblát a minimálbértől, a vetítési alap (amely a minimálbér szerepét átvette, ez alapján számolják ki a fizetéseket) pedig még egyszer sem emelkedett.

„Ha a kormány az eredeti ígéretét betartotta volna, egy gyakornoknak a fizetése 71 ezer forinttal lenne több. Most 170-180 ezer forint  körül van” - mondta, hozzátéve: február óta többször jelezték, hogy 30 százalékkal emelni kellene a vetítési alapot ahhoz, hogy a pedagógusok bére értékálló legyen, de a kormánytól egyértelműen nemleges választ kaptak.

Forrás: eduline.hu