Százharminc kijelölt bíró munkájára támaszkodva hétnapos munkavégzésre készülnek a migránsügyeket elbíráló szegedi bíróságok - közölte az Országos Bírósági Hivatal (OBH) kedden.

A közleményben azt írták, hogy az OBH a Szegedi Törvényszék megnövekedett feladatainak ellátásához nemcsak a szükséges személyi feltételeket, hanem a tárgyi eszközöket is folyamatosan biztosítja.

A Szegedi Törvényszék munkáját mintegy 130 bíró segíti majd kirendeléssel: a Gyulai Törvényszékről kettő, a Szolnoki Törvényszékről pedig három bíró már szeptember 15-étől munkába áll Szegeden, míg a többiek - szükség esetén - negyvenes turnusokban váltják egymást. Az egyes törvényszékek és ítélőtáblák elnökei 90 bírósági titkárt és 245 bírósági tisztviselőt is kirendelnek a várható válsághelyzet kezelésére - írták. A kirendelt bírák és a titkárok egy része a többletfeladatokat saját munkája mellett látja el.

Az OBH közleményében hangsúlyozta: a Szegedi Törvényszék gondoskodik elegendő hivatali ügyintézőről és megfelelő tárgyalótermek kialakításáról, hogy méltó körülmények között fogadhassák az ügyfeleket.

A jogszabályi rendelkezés alapján a bíróságoknak a határzár jogellenes átlépésével, megrongálásával és építésének akadályozásával kapcsolatos büntetőügyeket minden más büntetőeljárást megelőzően kell lefolytatniuk - emlékeztettek. Az új típusú ügyek száma nagyban függ attól, hányan kísérlik meg a határon az említett cselekmények elkövetését, valamint attól, hogy a bevándorlási hivatal határozatai után mennyi ügy kerül majd bírósági szakba.

A megnövekedett ügyérkezés jelenleg a Szegedi Járásbíróság büntető ügyszakát és a Szegedi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság közigazgatási ügyszakát érintheti kiemelten - írták.

A Szegedi Járásbíróságon - ha az ügyérkezés ezt szükségessé teszi - a bírák hétköznapokon 8 órától 18 óráig meghosszabbított munkarendben, szombaton és vasárnap pedig 8 órától 16 óráig tárgyalnak majd.

A közigazgatási ügyszakban lefolytatandó felülvizsgálati eljárásoknál - ha személyes meghallgatásra van szükség - a Szegedi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság épületét „kép- és hangfelvétel továbbítására alkalmas" eszközzel kötik össze az OBH által tranzitzónáknak nevezett áteresztőpontokon kialakított meghallgatószobákkal.

A bírósági szervezetrendszer egésze, azon belül pedig a jelen pillanatban többletfeladatok ellátásával megbízott Szegedi Törvényszék is folyamatosan és megfeszített erőkkel dolgozik azon, hogy a módosító törvény hatálybalépésétől kezdődően biztosítsa a szervezetre háruló többletfeladatok maradéktalan ellátását, az időszerű és magas színvonalú ítélkezést - áll a közleményben.