Többlet pihenőidőt és védőitalt biztosítanak a munkavállalóknak

A sopronkövesdi Autoliv Ipari és Kereskedelmi Kft. üzemében a héten több mint félszázan lettek rosszul a hőség és az oxigénhiány miatt.

A tájékoztatás szerint amíg a munkakörülmények nem állnak tartósan helyre, a vállalat - ahogy eddig is - klimatizált helyiségekben többlet pihenőidőt és védőitalt biztosít munkavállalóinak. A közlemény kitér arra is, hogy az Autoliv Kft. fokozott figyelemmel kísérte Magyarországon az elmúlt napok tartós rendkívüli időjárását, és ennek megfelelően azonnali lépéseket tett a megfelelő munkakörülmények biztosítása érdekében (...) és haladéktalanul intézkedett a gyártó csarnokok hűtésére szolgáló további berendezések üzembe helyezésével kapcsolatban.

Marsitsné Horváth Marianna, a Vasas Szakszervezeti Szövetség helyi elnöke szerdán azt közölte az MTI-vel, hogy a 2018-ra elkészülő új csarnok építési munkálatai miatt lefalazták az üzem ablakait, így az nem szellőzött.

Kedden 30-an, szerdán 28-an panaszkodtak rosszullétre az autóipari vállalat üzemében. A szakszervezet szerdán értesítette az európai üzemi tanácsot és a svéd anyavállalat szakszervezetét is a történtekről.

Az Autoliv Ipari és Kereskedelmi Kft. a stockholmi székhelyű Autoliv-cégcsoport tagja, amely biztonsági öveket gyárt járművekhez. A cég 1993 óta van jelen Magyarországon, jelenleg mintegy 1800 embernek ad munkát.

Az idén februárban Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, valamint Frank Kohrs, az Autoliv európai biztonságiöv-gyártásért felelős alelnöke bejelentette, hogy a jelenlegi 19 ezer négyzetméteres sopronkövesdi gyárat 15 ezer négyzetméteres csarnokkal bővítik. A 11 milliárd forintos beruházást 1,5 milliárd forinttal támogatja a magyar kormány. A bővítéssel a tervek szerint hétszáz új munkahelyet teremtenek.