A jogszabályok szinte folyamatos változtatásával, illetve az ágazat számára hátrányos törvényalkotással a kormány olyannyira nehéz helyzetbe hozta a kéményseprési iparágat, hogy az egyik állami kéményseprő-vállalat, a Békés Megyei Tüzeléstechnikai Kft. csődbe ment – nyilatkozta a Magyar Nemzetnek a Kéményseprők Országos Szakszervezetének elnöke. Vámos Csaba szerint az állami kéményseprő-vállalat eladósodása és tönkremenetele jól példázza, hogy milyen állapotokat teremtett a kabinet az ágazatban.

 – Eddig csak a magánvállalkozások adták fel az ügyfelek „államosítása” miatt a tevékenységüket. Ám úgy tűnik, hogy a „rezsiharc”, illetve az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) terjeszkedése a kéményellenőrzési ágazatban már az állami kéménytisztító-vállalatokat is eléri. Az 1949 óta működő társaság megszűnésével több mint ötven dolgozó veszíti el munkáját – jegyezte meg szakember.

A szakszervezeti vezető arról is beszélt, hogy a mai napig nem érkezett semmilyen értesítés a nyomozó hatóságoktól a több mint egy hónappal ezelőtt tett feljelentésével kapcsolatban, amelyet hivatali visszaélés gyanújával az OKF egyik alkalmazottja ellen nyújtott be, mert hivatalos munkaidejében, állami alkalmazottként magánvállalkozás számára is végzett munkát, miközben ez tilos.

További adatokat kért viszont a Pest Megyei Rendőr-Főkapitányság a napokban Szilágyi Györgytől, a Jobbik országgyűlési képviselőjétől, aki Polt Péter legfőbb ügyésznél hivatali visszaélés és csalás bűncselekményének alapos gyanújával tett a közelmúltban feljelentést két személy ellen. A politikus a legfőbb ügyésznek címzett iratban közölte, hogy állampolgári jelzés nyomán jutott a tudomására: a kötelező kéményseprőipari közfeladat ellátása, vagyis úgynevezett sormunka során az OKF kéményseprőipari szervezetének két dolgozója sértette meg a jogszabályokat. Amikor az alkalmazottak megtudták, hogy a lakás egyben egy cég székhelye is, egy magán-kéményseprőcég, az akkor még engedéllyel sem rendelkező Országos Kéményellenőrző Kft. nevében fellépve végezték el az ellenőrzést, annak eredményéről kiállítottak egy tanúsítványt, valamint egy számlát. Vagyis a politikus jelezte beadványában, hogy állampolgári bejelentésről van szó, és a gyanúját alátámasztó dokumentumokat is eljuttatta a hatóságokhoz. A nyomozók azonban most egyebek mellett mégis afelől érdeklődnek a képviselőtől, hogyan szerzett tudomást az esetről, és mire alapozza gyanúját.

Vámos Csaba szerint a nyomozók hozzáállása arra utal, hogy a hatóságok nem igyekeznek bíróság elé állítani a csaló kéményseprőket. Inkább a bejelentőket zaklatják felesleges kérdésekkel. Az eset háttere az, hogy az állami működtetésű OKF dolgozói nem ellenőrizhetnek kéményt vállalkozásoknak, csak magánszemélyeknek. Emellett az OKF-alkalmazottak munkaidőben nem dolgozhatnak magáncégnek az állami szervezet eszközeivel és felszereléseivel. A vádak szerint azonban a gyanúsítottak az OKF alkalmazásában és felszereléseivel „saját zsebre” dolgoztak.

Forrás: Magyar Nemzet