Babzsák, csocsó, biliárd, darts, esetleg még egy pingpongasztal – ezek lennének a kellemes munkahely legfőbb kellékei? Sok cég esküszik rá, így ugyanis kevés befektetéssel növelni tudják a munka hatékonyságát. Az már kiderült, hogy fáradt, érdektelen dolgozókkal ez nem megy. Ha pedig nincs kellő hatékonyság, esély sincs a versenyképes termék és a piacképes ár kialakítására – írja a Világgazdaság.

A dolgozók közérzetét javítani hivatott kellékek valószínűleg nem oldják meg az ösztönzést teljes egészében, s nem helyettesítik az értelmes munkát, a kellemes légkör személyi feltételeit sem. De azt jelzik, hogy a vállalatvezetők gondolkodásában előrekerültek az olyan hatékonyságnövelő elemek, mint a jó közérzet, a jó hangulat, vagyis az, hogy a dolgozók ne csak kényszerűen, ímmel-ámmal dolgozzanak, hanem azért, mert szeretik azt a munkát, a céget.

Ennek megfelelően sorra születnek azok az ötletek, amelyek emberibbé, barátságosabbá teszik a munkahelyi környezetet. Ezek közé tartozik a rugalmas munkahely, a távmunka lehetősége is, vagy az egészen egyedi munkavégzést segítő megoldások. Az utóbbi időben pedig már azt is egyre több vizsgálat jelzi, hogy a kevesebb néha többet eredményez.

Legyen a csütörtök az új péntek! – fogalmazódik meg az új irány, amely arról szól, a négynapos munkahét bevezetésével nem csökken a teljesítmény, hanem nő. Tapasztalati tények bizonyítják, hogy péntekenként az emberek jó része már nem a munkára, hanem a hétvégével kapcsolatos programokra, teendőkre koncentrál. Ha ez így van, érdemes ehhez igazodni, és a pénteket szabaddá téve négy nap alatt elérni az eddigi teljesítményt, illetve azt még növelni is.

A dolog szépséghibája, hogy a szolgáltató szektor nagy részében nem alkalmazható majd e módszer, ott ugyanis a fizikai jelenlét szükséges a munka elvégzéséhez. Más területeken azonban terjedhet ez a megoldás, kezdetben kísérleti jelleggel, később talán általános megoldásként. A munkavállalóknak ugyanis a szabad péntek olyan szabadságot adhat, amelynek ösztönző hatása bőven kárpótolhatja az így kieső teljesítményt a többi napokon, s ugyanakkor a közérzet, az elégedettség is javul.

A dolgozói elégedettség ugyanis sok helyen látványosan romlik. A Gallup egyik korábbi a felmérése azt mutatta ki, hogy az Egyesült Államokban a munkavállalók több mint 70 százaléka elégedetlen a munkájával. A felmérés szerint a dolgozók kevesebb mint 30 százaléka törődik teljes odaadással a cég sikerességével, ám a 70 százalék motiválatlansága az ő munkájukat is hátráltathatja. Különösen a fiatalok elégedetlenek, miközben a vállalatok éppen őket szeretnék lelkes dolgozónak megnyerni. Tőlük várható az az innováció, amelynek természetes eszköze a sok új informatikai eszköz, megoldás.

Az Y generációt – az 1980–95 között születetteket – azonban taszítja a mindennapos robot, talán éppen szüleik példáját utasítják el ily módon. Náluk lényegesebb a kellemes munkahelyi környezet, a karrier, az értelmes munka lehetősége, és persze a jövedelem is számít. A beosztáshoz kötődő tekintélytisztelet nem jellemzőjük, ám a valóságos teljesítményt elismerik. Ha egy munkahely megnyeri őket, lojálissá teszi, innovatív képességeiket aktivizálja, nyert ügye van a cégek közötti versenyben.

Ezért próbálkoznak sok helyen a csocsóval, biliárddal vagy pingpongasztallal. A munka közbeni játék egyrészt közösségépítő, másrészt lazít, felráz, inspirál. Ez azonban kevés. Ha a munkavállaló azt érzi, hogy ő csak egy csavar a nagy gépezetben, ahol nincs egyéni megoldásokra lehetősége, akkor egy idő után inkább kiszáll, kreatívabb állást keres.

Ezen a csocsó sem segíthet. Különösen a multicégekre szoktak panaszkodni, ahol a külföldi megoldások mechanikus, néha értelmetlen átvétele taszítja a munkavállalókat. Nemcsak alsó szinteken, a vezetőknél is. A Manager Magazin legújabb számában azonban akad ellenpélda is. A Lenovo nagy kínai multi az egész világon jelen van, emellett az egyes országokban megmaradtak a helyi vezetők, helyi módszerek. A logika egyszerű: helyben van meg az a tudás, amely kellő kreativitással a legtöbb hasznot hozza. Igaz, babzsák, darts, hinta azért itt is van. Biztos, ami biztos.

Forrás: Világgazdaság

http://www.vg.hu/velemeny/babzsakkal-jobb-a-munka-is-457379