Sokallja a gimnáziumok számát az iparkamara elnöke, ezért polgármesterekkel záratná be az intézményeket. Parragh László erről Debrecenben beszélt a héten. Azzal indokolt, hogy jobb helyzetbe kellene hozni a szakképzést adó iskolákat. A kijelentéseket több szakmai szervezet is bírálta a Hír TV-nek.

„A gimnáziumok miatt nincsenek elegen a szakképzésben” – erről beszélt Debrecenben a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke. Az MTI tudósítása szerint egyebek mellett azt mondta: az elmúlt öt évben 100 ezer gyerek esett ki a középfokú képzésből, ebből 84 ezer a szakképzésből, aminek az oka a gimnáziumok elszívó hatása. Szerinte nagyon nagy hiba, hogy a polgármesterek nem mernek gimnáziumokat bezárni.

Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke szerint több szempontból is problémás, amit a kamarai elnök mond. „Parragh úrnak, aki rendszeresen megszólal oktatási ügyben, illene tudnia, hogy 2013, azaz négy éve az önkormányzatok nem tudnak bezárni gimnáziumokat, mert megszüntették az iskolafenntartó státuszukat. Tehát ez egy alapvetően elhibázott nyilatkozat” – világított rá Mendrey László.

Mendrey László, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke

A Tanítanék Mozgalom képviselője szerint a magyar oktatáspolitika visszafelé halad az időben. „Mélyen felháborít minket, hogy egy olyan szakképzési rendszerbe akarják beterelni a középiskolás korosztályt, melyet szintén egyébként a Parragh László-féle iparkamara nyomására úgy alakítottak át, hogy az súlyosan sérti a benne tanuló diákok esélyegyenlőségét. Hiszen a közismereti tárgyak csökkentésével, a szakmai érettségi kötelezővé tételével eleve megnehezítették a szakképzésben tanulóknak a továbbtanulását. Úgy látjuk, hogy az a tendencia látszik az oktatásban, hogy minél kevesebben menjenek egyetemre, sőt minél kevesebben érettségizzenek le” – fejtette ki Sulyok Blanka.

Sulyok Blanka, Tanítanék Mozgalom

A Magyarországi Szülők Országos Egyesülete szerint a szakképzésben való részvételhez is kellenek a gimnáziumok, a legtöbb szakma tanulásához ugyanis érettségi is szükséges.

„Az oktatáspolitikai most azt mondja, hogy a korai pályaválasztás nem jó, de így pontosan lenne neki ideje, leérettségizik, és utána több mint 250, majdnem 300 szakképesítést tanulhat. Jóval többet, mint amennyit az általános iskolai végzettséggel. De ugyanakkor lefelé is mehet: ha úgy érzi, hogy pék akar lenni, akkor érettségivel is lehet pék, de egy általános iskolát végzett nyolcadikos tanuló olyan szakképesítést nem tanulhat, ami érettségihez kötött” – magyarázta Keszei Sándor, a szervezet elnöke.

Keszei Sándor, a Magyarországi Szülők Országos Egyesületének elnöke

Szakmai szervezetek szerint a korábbi vállalkozó Parragh László vezette iparkamara célja az lehet, hogy a szakképzéseket kiszervezzék, és fizetős tanfolyamok formájában működjenek tovább.

Forrás: HírTV