Egy amerikai felmérés szerint a megkérdezettek egyharmada azért hagyja ott az állását, mert nem jön ki a főnökével. Van néhány tippünk, mi lehet ennek az oka – írja a Business Insider nyomán a Piac és Profit.

A héten összeszedtünk hét indokot, amiért a beosztottak utálhatják a főnöküket. A listát újabb hét érvvel  bővítjük, hogy érthetőbb legyen, miért állnak fel munkavállalók az asztaluktól a főnökük miatt.

Bort iszik és vizet prédikál

Ha elvárja mindenkitől, hogy már korán reggel bent legyen az irodában, de ő csak 10-kor vagy 11-kor sasszézik be, egy idő után  hiteltelennek fogják látni a kollégái.

Gyerekes

Csak azért, mert nem tetszik neki, amit hall, még nem kellene tirádával válaszolnia, és leugatnia a rossz hírt hozó ember fejét. Felnőttként kellene viselkednie.

Nem tartja be az ígéreteit

Még akkor is, ha az valamilyen szívesség lett volna, ami elvileg nem jár, akkor is a beváltatlan ígéret rontja a főnök hitelességét, elveszti vele a teamje megbecsülését. Hiába teszi hozzá bűnbánóan vagy sajnálkozva, „pedig reméltem”, vagy „azt hittem, összejön”.
Akkor inkább ne ígérjen semmit és meglepetésként, váratlanul álljon elő azzal a plusz dologgal, ami kínál nekik.

Unja az értekezleteket

Ha folyton az okostelefonján lóg, üzeneteket küld, a laptopján néz meg dolgokat, az interneten szörföl, azzal azt az üzenetet küldi az alkalmazottainak: nem érdekel, amit mondtok.

Öntelt büszkélkedés

Ha valami remek dolgot ért el és elújságolja mindenkinek, akivel szembetalálkozik; ha olyan hangosan meséli az egészet, hogy húsz méterre tőle is hallják (pont azért, hogy olyan messze is tudja mindenki, mi történt); ha felsőbbrendű, leereszkedő hangvételben adja elő; ha érzékelteti, hogy mások erre nem képesek – akkor nem tesz mást, mint kérkedik. Idegesítő önteltséggel.

Kiszámíthatatlan

A The Academy of Management lapjában megjelent tanulmány szerint az alkalmazottaknak nagyobb megrázkódtatás az, ha a főnökük egyszer fair, máskor meg nem, mint ha mindig igazságtalan. És az ilyen beosztottak elégedetlenebbek is, vagyis hajlamosabbak lesznek felmondani. Mert a kiszámíthatatlanság irtó nagy lelki megterhelés. Minden munkavállalónak olyan főnökre van szüksége, akihez nyugodtan és bizalommal fordulhat útmutatásért.

Mikromenedzsel

Ha mindenbe beleszól, az roppant idegesítő és hátráltató tud lenni. A főnökök többsége talán nincs is tisztában vele, hogy ez mennyire nagy szálka a beosztottai szemében.

Az Indiana University kutatása szerint azoknak a munkavállalóknak, akiknek nagy a munkaterhe, de kevés a kontrollja afelett, hogy hogyan végzi el a munkáját (mert a főnök folyton beleszól), 15,4 százalékkal nagyobb az elhalálozás esélye azokhoz az emberekhez képest, akik kevésbé strapás melót végeznek.

Azoknál, akik szintén nagy szellemi teherbírást igénylő munkában dolgoznak, de szabadabban oszthatják be, hogy hogyan végzik el a melót, 34 %-kal csökken a korai elhalálozás esélye.

A tanulság: nem szabad elnyomni a másik ember kreativitását, szabad teret kell neki adni, hogy saját maga alakítsa ki a munkatempóját és -munkamódszereit – természetesen a határidőket megkövetelve tőle.

Forrás: Piac és Profit