Mintegy 30 milliárd forintos kerettel, uniós támogatással indulhat jövőre a közfoglalkoztatottak képzését célzó program. A tervek szerint két év alatt 85 ezer embert vonnának be a programba, ebből 80 ezer általános iskolai vagy annál alacsonyabb végzettségű lenne. Az előzetes ütemezés alapján 2016 első negyedévében közel 30 ezer ember bevonását tervezik.

Jövőre kezdődhet meg a közfoglalkoztatottak képzését célzó, mintegy 30 milliárd forintos kerettel uniós támogatásból tervezett program, melynek részeként 2016–2018 között körülbelül 85 ezer ember juthatna az elhelyezkedését segítő ismeretekhez – tudta meg a Magyar Idők. A Belügyminisztérium (BM) még nyár elején tett említést arról, hogy több ezer közmunkás számára indítana nagyszabású képzési programot. Mivel azonban az Alacsony képzettségűek és közfoglalkoztatottak képzése elnevezésű, a Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív programból finanszírozni tervezett program (GINOP-6.1.1-15.) az operatív program előkészítése, időtartama az éves fejlesztési keret módosítása miatt – amely a konzorciumi partnerek változása miatt merült fel – kitolódott, ezért a projekt tervezési felhívása is csak augusztus 28-án jelent meg.

A képzési programot a kormány a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal vezetésével, a Belügyminisztérium együttműködésével és a megyei kormányhivatalok bázisán keresztül kívánja megvalósítani. A konzorciumnak az elkészített pályázatot 2015. október 30-ig kell beadnia, a támogatási szerződés megkötését követően kezdődhet  a szakmai tevékenységek (azaz a képzések szervezésének) előkészítése. Első körben meghatározzák a képzési szakirányokat, majd ajánlattételi felhívással választják ki a képzéseket megvalósító képző intézményeket. A nyertes ajánlatok alapján határozzák meg a képzés jegyzéket. A célcsoporttagok a képzési jegyzékben szereplő szakirányokból választhatnak, s jelentkezhetnek a képzési programokra, amelyek várhatóan a jövő év során indulhatnak el.

A kormány tervei szerint két év alatt 85 ezer embert vonnának be a programba, ebből 80 ezer általános iskolai, vagy annál alacsonyabb végzettségű lenne. Az előzetes ütemezés alapján 2016 első negyedévében közel 30 ezer ember bevonását tervezzük – közölte a Belügyminisztérium. Az elképzelések szerint főként felzárkóztató és a munkaerő-piaci igényeknek is megfelelő, állam által elismert OKJ-képzéseket, illetve munkakör betöltésére képesítő úgynevezett betanító képzéseket indítanának, de a konkrét szakirányok kiválasztása még zajlik. A kiemelt projekt keretében támogatásban részesülhetnek a kevésbé fejlett régiókban (észak-magyarországi, észak-alföldi, dél-alföldi, közép-dunántúli, nyugat-dunántúli, dél-dunántúli) magyarországi lakóhellyel, vagy bejelentett tartózkodási hellyel rendelkező, tankötelezettségüket teljesített, elsősorban alacsony iskolai végzettségű, befejezett általános iskolai végzettséggel rendelkező személyek, akik közfoglalkoztatási jogviszonyban vagy munkaviszonyban állnak.

A GINOP projekt újdonsága, hogy a képzésbe vonást megelőzően – minden célcsoporttag esetében – kötelező az egyén képzési életútjának, készségeinek és kompetenciájának felmérése, ami alapján konkrét képzési javaslatokat tartalmazó egyéni képzési terv készül. A képzési tervben rögzíthető javaslatként, hogy  – figyelembe véve a célcsoport alacsony iskolai végzettségét – további, a tényleges (szakmai) képzésen kívül képzést kiegészítő tevékenység is nyújtható. Emellett a résztvevők számára a képzés időtartama alatt a képzésben maradás, annak sikeres elvégzése, illetve a képesítés megszerzése érdekében folyamatos mentori szolgáltatás nyújtását tervezzük – közölte a szaktárca.

Forrás: Magyar Idők