„Sajnálom, hogy ez a kérdés pártpolitikai cséphadaró lett” – mondta a külföldön munkát vállaló, illetve oda készülő fiatalokkal kapcsolatos kérdésre Orbán Viktor miniszterelnök pénteken. A kormányfőt Hódmezővásárhelyen, a Modern Városok Program utolsó állomásán kérdezte a Magyar Nemzet, ő pedig úgy reagált, ez a téma alaposabb feldolgozást igényelne a szokásos belpolitikai vitáknál.

Az ellenzék megvádolja a kormányt, hogy miattunk menekülnek el a fiatalok, mi meg valami hasonló szellemes választ adunk erre – mondta Orbán ezekről a vitákról. Arról beszélt, hogy neki is vannak gyerekei, és nem szeretne hetedhét határon át utazni, hogy lássa az unokáit, de végül is majdnem 30 éve dolgoznak azon, hogy Európában egységes munkaerőpiac legyen.

A szabad mozgás és munkavállalás Orbán szerint „nem istencsapása, hanem lehetőség”, és leginkább arról kellene beszélni, hogyan lehet ezt kihasználni. Például hogyan lehetne azon dolgozni, hogy Magyarországon külföldi fiatalok vállaljanak munkát. A kormányfő szerint vannak jelek, amelyek azt mutatják, hogy Magyarország népszerű, például az Erasmus programban sok fiatal tanul itt. „Mi Magyarországot nyitott európai országként képzeljük el” – mondta Orbán.

Forrás: mno.hu