Az Egységes Közlekedési Szakszervezet szerint kockázatos körülmények között viszik a BKV-buszok a bevándorlókat a határra, ezért a szervezet tökéletes műszaki állapotú járműveket, mindegyikre két kipihent sofőrt és nekik megfelelő ellátást, valamint - szükség esetén - szállást követel.

A migránsokat szállító járművezetők a szolgálatukkal együtt összesen akár 24 órát is vezetnek, ami életveszélyes, ráadásul több mint a duplája az EU-s szabályban megengedettnek – közölte az Egyesült Közlekedési Szakszervezet (EKSZ) közleményében. Nemes Gábor, az EKSZ elnöke a hirado.hu-nak azt mondta: régebbi típusú járműveket állítottak szolgálatba a menekültek szállítására, olyanokat, amelyeket városi közlekedésre terveztek. „Ezek a járművek 60-65 km/órás sebességre képesek, nem többre. A járművek mellé legalább egy szervizjárműre lenne szükség, és fontos lenne, hogy a buszok konvojban haladjanak, hogy ha probléma merül fel, lehetőség legyen a javításra" – mondta az EKSZ elnöke.

   A BKV a hirado.hu megkeresésére eközben úgy reagált: kollégáik egyéni védőeszközöket, ellátmányt és minden szükséges információt megkapnak a feladatvégzéshez. Hozzátette: a járművek karbantartását folyamatosan végzik, a helyszínen szerelőkocsi áll rendelkezésre a kisebb meghibásodások elhárításához.

   Az EKSZ felhívta a figyelmet arra is, eddig váratlanul, éjszaka feltették fel a fáradt sofőröket, hogy aztán órákon keresztül utaztassák a menekülteket. „Az utóbbi napokban már önkéntes alapon jelentkeztek a sofőrök a feladatra, ám sokszor, munkaidőben vagy munkaidő után, akár 10-16 órát kellett vezetniük, mégpedig úgy, hogy semmilyen körülmény nem szavatolta a biztonságukat" – mondta Nemes Gábor.

Kifogástalan buszokat és két sofőrt!

  A szakszervezet közleményében azt is írta, hogy „a sofőrök és az utasok – a bevándorlók és a fővárosiak – védelmében elvárja, hogy a menekültek szállítására csak tökéletes, lehetőleg új típusú buszokat küldjön a cég, és mindegyikre két, az út várható nehézségeire felkészített, egymást váltó járművezetőt indítson".

   Az elnök az „egy busz, két járművezető" követelést azzal indokolta, hogy egy-egy ilyen hosszú út - ráadásul éjszaka -, fáradtan, kockázatos bágyadtsághoz, figyelemkieséséhez vezethet. A szakszervezet elvárja azt is, hogy az akcióban részt vevő sofőrök megfelelő körülmények között, megadott időközönként pihenhessenek az úton - áll a közleményben.

  Arra a kérdésre, hogy a buszvezetők kapnak-e valamilyen pluszjuttatást a migránsok szállításáért, Nemes Gábor a hirado.hu-nak azt mondta, többek között erről is tárgyalnak majd kedden a BKV-val.

  Nemes Gábor szerint a bevetésre előre kellene toborozni az embereket, hogy mindenki kellően fel tudjon készülni az útra, mert így sokkal hatékonyabb és biztonságosabb lehet a migránsoknak nyújtott segítség.

BKV: Biztonságos járműveket adunk forgalomba

   A BKV az EKSZ közleményére kiadott egy közleményt, amelyben közölte: az akcióban részt vevő járművek bevonása nem okozott fennakadást a budapesti közlekedésben, sem a menetrendben előírt járműpark elindulásában, az átcsoportosított autóbuszokat pedig a tartalékból pótolják. „A menekültek elszállítására használt autóbuszokat a BKV Zrt. – csakúgy, ahogy máskor –most sem engedi forgalomba állni alapos takarítás, fertőtlenítés nélkül, beleértve a száraz és nedves technológiákat egyaránt" – áll a közleményben.

   A BKV közölte, hogy készülnek a megnövekedett feladatra, és mindent megtesznek azért, hogy kollégáik a szabályok betartásával járjanak, járhassanak el, és munkakörülményeik a lehetőségekhez képest a legmegfelelőbbek legyenek.

   „A járművek műszaki felkészítése, a különjáratok előkészítési és logisztikai feladatai, a szállítás lebonyolítása, majd az utómunkálatok elvégzése, mindezek megszervezése és megvalósítása gyors és hathatós – de gyakorlatilag azonnali – intézkedést, elkötelezett hozzáállást igényelt. Szeretnénk megnyugtatni mindenkit, hogy kizárólag – műszaki és közlekedési szempontból – biztonságos járműveket adunk forgalomba e tevékenységünk során is" - írták.

   „Büszkék vagyunk azokra, akik tanúbizonyságot tettek és tesznek példamutató magatartásukról, kitartásukról, fegyelmezettségükről és emberségből is kitűnőre vizsgáztak, vizsgáznak. Ezúton is megköszönjük és tiszteletünket fejezzük ki mindazoknak, akik közreműködtek, illetve hozzájárultak egy jelentős fővárosi és országos probléma megoldásához, amivel nagyon sok embernek jó szolgálatot tettek" – rögzítette, kiemelve, hogy a sofőrök megkapják a törvényben előírt pluszjuttatásokat.

   A BKV a hirado.hu-val pénteken azt közölte, hogy jelenleg 30 autóbusz és a hozzájuk szükséges mennyiségű személyzet áll rendelkezésre a feladat ellátásához.

   Nemes Gábor a hirado.hu-nak azt mondta, a BKV és az EKSZ szeptember 15-én ül tárgyalóasztalhoz.